Blir du klok på fingrene dine?

Britiske forskere har funnet en sammenheng mellom fingerlengde hos barn og matte- og språkkunnskaper.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved University of Bath i England har funnet en link mellom lengden på pekefinger og ringfinger hos barn og resultatene i den såkalte SAT-testen (Standardized Assessment Test). Dette er en standardtest som måler kunnskaper i matte, lesing og skriving, skriver Teknisk Ukeblad på nett.

Forskere tror hormoner forklarer funnene, skriver Reuters Health. Man tror fingerlengde bestemmes i fosterlivet, og at eksponering for testosteron og østrogen spiller en nøkkelrolle. Større eksponering for testosteron ser ut til å resultere i kortere pekefinger enn ringfinger, mens østrogen fremmer mer likhet mellom de to fingrene.

Les også: Fingrene er bakteriebombe:

Romfølelse

– Det er påvist at testosteron påvirker utviklingen i de delene av hjernen som oftest assosieres med romfølelse og matematiske evner. Østrogen påvirker blant annet de verbale evnene, sier Dr Mark Brosnan, forskningsleder for psykologiavdelingen ved det britiske universitetet.

Forskerne lagde fotokopier av håndflaten til barna og målte deretter lengden av ringfingeren og pekefingeren med en nøyaktighet på 0,01 millimeter. Deretter delte de lengden på pekefingeren med lengden på ringfingeren. Når de sammenliknet med resultatene på SAT-testen, fant de at et lavt forhold mellom disse to (altså lengst ringfinger, og dermed høyere testosteron-nivåer i tiden før fødselen) ofte kunne linkes til langt bedre resultater i matte enn i lesing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer