Blir du raka fant eller oljesjeik?

Ved årsskiftet hadde vi nordmenn hele 340 milliarder kroner ”på bok” i petroleumsfondet og folketrygdfondet til sammen. Hvor mye må vi egentlig spare før vi kan være fornøyd?

Blir du raka fant eller oljesjeik?
Publisert

Regjeringen og mesteparten av Stortinget går inn for å fortsette å sette av store beløp til petroleumsfondet i stedet for å forbruke mer over statsbudsjettet. Så langt har verken politikere eller økonommiljøer sagt noe som helst om hvor store disse fondene egentlig burde bli. De nevner ikke engang spørsmålet. Grunnen til dette er at verken politikerne eller fagøkonomene har formulert noe klart og entydig mål for hva vi skal oppnå med sparingen.

Argumentene som brukes for stadig å spare og ikke forbruke mer kan grupperes i to hovedretninger:

Vi må begrense forbruket

Den ene retningen går ut på at det er nødvendig å sette av en del av inntektene fra oljevirksomheten for at det offentlige forbruket ikke skal bli for stort for raskt. Det er denne argumentasjonen Jens Stoltenberg for tiden foretrekker i diskusjonen med Fremskrittspartiet om bruken av oljeinntektene. Resonnementet går i korte trekk ut på at:

a) Vi har i dag full sysselsetting i Norge. b) Å øke statsbudsjettet vil føre til at etterspørselen etter arbeidskraft øker ytterligere. c) Siden vi ikke har ledig arbeidskraft, vil dette virke inflasjonsdrivende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer