Blir du syk av å gå ut i kulden?

Det finnes mange myter om influensa og forkjølelse. Her er fasiten og legens råd.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Smittefaren er faktisk langt større innendørs enn utendørs.


Influensaen er på full fart mot Norge, men ifølge Folkehelseinstituttet er det fremdeles tidsnok å vaksinere seg.

- Vi ser en foreløpig lav, men økende aktivitet, og regner med at det store influensautbruddet kommer om noen få uker. Erfaringsmessig ligger utbruddet nært frem i tid når det er høy influensaaktivitet i Sør-Europa, sier overlege Øistein Løvoll ved infeksjonsovervåkningen på Folkehelseinstituttet til DinSide Helse.

Les også: Nå kommer influensaen

Folkehelseinstituttet gikk før jul ut med en sterk oppfordring til alle som tilfaller risikogruppen om å la seg vaksinere.

- Vi anbefaler spesielt eldre, kronisk syke og alle som generelt har dårlig immunforsvar til å ta influensavaksine. I tillegg bør helsearbeidere som er i direkte kontakt med denne gruppen vaksinere seg, for å forebygge smitte, sier Løvoll.

Myter og misforståelser
Det finnes en rekke myter og misforståelser knyttet til influensa og forkjølelse, og vi ber overlegen om å oppklare dem en gang for alle.

Er influensa egentlig bare en kraftig forkjølelse?

- Det er jo slik at begrepene influensa og forkjølelse går litt om hverandre hos mange. Det er ikke bestandig lett for legene å stille riktig diagnose, og det er bare en laboratorieprøve som kan bekrefte om det er influensa eller ikke. Det er mye forkjølelse og luftveisinfeksjoner om vinteren, så det kan være vanskelig å vite hva som er hva. Men helt enkelt kan en si at forkjølelse skyldes en mer banal virusinfeksjon i nesen og de øvrige luftveier, oftest uten feber. Influensa er langt kraftigere og gir seg utslag i høy feber, sterk sykdomsfølelse og kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse.

Les også: Dette er influensa

Har du influensa hvis du er dårlig i magen?

- Magesymptomer skyldes nok mest andre virus, men kan også forekomme ved influensa, spesielt hos barn. Men generelt ville jeg nok koble det til andre virus.

Blir du syk av å gå ut i kulden?

- Smittefaren er faktisk langt større innendørs enn utendørs. Ute er det jo god ventilasjon, som minsker smittefaren. Men dersom du blir våt og kald, kan det gi økt risiko for at du blir syk dersom du allerde er virussmittet.

Virker vitamin C effektivt mot forkjølelse og influensa?

- Det er det mange delte meninger om, men jeg vil si at et godt allment grunnlag av vitaminer og mineraler er viktig for å holde seg frisk.

Les også: Bør du holde senga?

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis merKan du få influensa av å ta vaksinen?

- Vaksinen er fremstilt av dødt virus, så det er ikke mulig. Noen vaksiner kan imidlertid gi litt feber eller lokal hevelse.

Er det vanlig at vaksinen ikke virker?

- Sammenliknet med de beste vaksinene vi har, kan man si at influensavaksinen er mindre effektiv, med om lag 60-70 prosent beskyttelse. Men det er viktig å si at vaksinen gir en brukbar beskyttelse, og den beskytter mot alvorlige komplikasjoner og død.

Bør man ta vaksinen uansett?

- Vi anbefaler at alle innenfor risikogruppene, samt helsepersonell, vaksinerer seg, men ut over det gir vi ikke noen aktiv anbefaling til andre, men selvsagt vil personer utenfor de nevnte gruppene også ha glede av vaksinen.

Les også: Unngå barnas bassilusker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer