Blir du syk av å gå ut i kulden?

Det finnes mange myter om influensa og forkjølelse. Her er fasiten og legens råd.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influensaen er på full fart mot Norge, men ifølge Folkehelseinstituttet er det fremdeles tidsnok å vaksinere seg.

- Vi ser en foreløpig lav, men økende aktivitet, og regner med at det store influensautbruddet kommer om noen få uker. Erfaringsmessig ligger utbruddet nært frem i tid når det er høy influensaaktivitet i Sør-Europa, sier overlege Øistein Løvoll ved infeksjonsovervåkningen på Folkehelseinstituttet til DinSide Helse.

Les også: Nå kommer influensaen

Folkehelseinstituttet gikk før jul ut med en sterk oppfordring til alle som tilfaller risikogruppen om å la seg vaksinere.

- Vi anbefaler spesielt eldre, kronisk syke og alle som generelt har dårlig immunforsvar til å ta influensavaksine. I tillegg bør helsearbeidere som er i direkte kontakt med denne gruppen vaksinere seg, for å forebygge smitte, sier Løvoll.

Myter og misforståelserDet finnes en rekke myter og misforståelser knyttet til influensa og forkjølelse, og vi ber overlegen om å oppklare dem en gang for alle.

Er influensa egentlig bare en kraftig forkjølelse?

- Det er jo slik at begrepene influensa og forkjølelse går litt om hverandre hos mange. Det er ikke bestandig lett for legene å stille riktig diagnose, og det er bare en laboratorieprøve som kan bekrefte om det er influensa eller ikke. Det er mye forkjølelse og luftveisinfeksjoner om vinteren, så det kan være vanskelig å vite hva som er hva. Men helt enkelt kan en si at forkjølelse skyldes en mer banal virusinfeksjon i nesen og de øvrige luftveier, oftest uten feber. Influensa er langt kraftigere og gir seg utslag i høy feber, sterk sykdomsfølelse og kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer