Svensk alkohol- og tobakkskatt øker

Blir dyrere over grensa

Fra og med nyttår vil grensehandelen bli litt dyrere.

BLIR DYRERE: Fra nyåret vil det bli litt dyrere å handle alkohol og tobakk over grensa. Foto: Geir Olsen / NTB
BLIR DYRERE: Fra nyåret vil det bli litt dyrere å handle alkohol og tobakk over grensa. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå vil svenskehandelen bli litt dyrere for deg som reiser over grensa for å få tak i alkohol- eller tobakksprodukter.

- Skatten på alkohol og tobakk øker ved årsskiftet. Det framgår i regjeringens høstbudsjett, som ble presentert tidligere i uka, skriver Sveriges Radio.

Øker med fem prosent

Dette innebærer at skatten på øl og vin øker med fem prosent.

- Ei flaske vin som i dag koster 72 kroner, kommer til å koste 73,30 etter årsskiftet, står det i saken. Disse prisene er oppgitt i svenske kroner.

Skatten vil videre øke med én prosent på sprit, i tillegg til at sigaretter, snus og øvrig tobakk vil øke med tre prosent utover den årlige indekseringen.

- Dette innebærer at prisen på en boks med snus er vurdert til å øke fra 50 kroner til 51,20 kroner neste år, skriver de videre.

Totalt kommer inntektene til den svenske statskassa til å øke med omtrent en milliard svenske kroner i løpet av 2023.

- Det er på høy tid å øke alkoholskattene. De har vi nemlig ikke økt siden 1. januar 2017, hvilket innebærer at alkoholskatten faktisk har sunket, sier den økonomisk-politiske talspersonen Hans Eklind, i Kristdemokraterna (KD) til Sveriges Radio.

Et lite skritt i riktig retning

I Norge gir denne skatteøkningen et positivt utfall, ifølge leder for bransjepolitikk i hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen Virke, Jarle Hammerstad.

- En fem prosents økning er i og for seg positivt for oss når det kommer til grensehandel, men det er fortsatt litt for store forskjeller til at vi tror det gir noe utslag, forteller han.

Det er omtrent 40 prosent i avgiftsforskjell mellom Norge og Sverige i dag. Det er denne store prisforskjellen som er uheldig for norske handlevaner.

- Det gjør at alkohol- og tobakksvarer er lokkevarer for grensehandel. Når de nå øker med fem prosent, er det et lite skritt i riktig retning for harmonisering, forklarer han til DinSide.

Han forteller at når Sverige setter opp avgiften litt, reduserer man også lokkevareeffekten litt.

- Men fortsatt for stor forskjell til at vi tror det vil ha noe effekt på grensehandel, forteller han og legger til at denne effekten gjør at nordmenn også tar med deg andre dagligvarer fra Sverige hjem til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer