Medisiner

Blir dyrere

Fra 1. januar må du betale mer for medisinene dine.

ØKER: Egenandelen på medisiner på blå resept øker. Foto: NTB
ØKER: Egenandelen på medisiner på blå resept øker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I statsbudsjettet for 2023 ble det foreslått å øke egenandelen på medisiner på blå resept.

Tirsdag fikk regjeringen gjennomslag på Stortinget, som betyr at du må ut med en høyere egenandel når du henter ut medisinene dine. Det betyr at blåreseptordningen går fra 39 til 50 prosent.

Den dekker egenandeler for legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell som dekkes av blåreseptordningen. Til tross for dette, øker ikke den maksimale egenandelen på 520 kroner.

- Egenandelen går inn i egenandelstaket/frikortordningen og har ikke blitt justert på flere år. En heving av prosentsatsen vil gjøre at brukere av relativt billige legemidler, som ikke når opp til egenandelstaket og får frikort, vil få økte utgifter, skriver regjeringen.

Medisinene som inngår i blåreseptordningen og som du dermed får delvis dekket av staten. Les hele blåreseptforskriften her.

I tillegg til den økte egenandelen på medisiner, blir gebyret høyere hvis du ikke møter opp på timer hos spesialist som du er henvist til,

Nå er satsen for dette gebyret tre ganger egenandelsbeløpet, som vil si 1125 kroner. Fra nyttår øker det til 1500 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer