Blir gratisarbeid straffet?

Mange som jobber gratis for veldedige organisasjoner har fått kjøregodtgjørelse som et slags plaster på såret. Hvordan kan de begrense skatten framover?Kilde: Stortingets spørretime / Finansdepartementet.

Publisert
Sist oppdatert

Det skal altså betales skatt av godgjørelse som overstiger 2.05 kroner per km over 4000 km. Spørsmålet gikk ut på om reglene vil bli justert for å unngå skattlegging av gratisarbeid.

Svar:Det er tre særlige skatteregler som gjør at kjøregodtgjørelse fra ideelle organisasjoner helt eller delvis kan bli lempeligere behandlet likevel:Den ene særregelen er at lønn inntil 2.000 per år fra en ideell organsasjon ikke er skattepliktig.

Dette gjelder også lønn i form av ellers skattepliktig overskudd på kjøregodtgjørelse. Særregelen gjelder ikke dersom samlet lønn inklusive slikt overskudd overstiger de kr 2.000.

Den andre særregelen er at ideelle organisasjoner på visse vilkår er fritatt for arbeidsgiveravgift av lønnsutbetalinger inntil kr 300.000 i året. Også dette fritaket inkluderer ellers avgiftspliktige overskudd på kjøregodtgjørelse.

I tillegg kommer den nevnte regelen om at arbeidsgivers dekning av dokumenterte kostnader til arbeidsreise på visse vilkår ikke skal regnes som skattepliktig inntekt når arbeidsgiver er en veldedig eller allmennyttig institusjon eller organisasjon, og skattyters øvrige lønn og godtgjørelse fra organisasjonen ikke overstiger 30 000 kroner i inntektsåret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer