Blir «iMoney» det neste store?

Apple har søkt om patent for digital valuta og virtuell lommebok.

MOBIL BETALING: Betaling med mobiltelefonen blir mer og mer populært, og nå leker tydeligvis også Apple med planer om en mobil betalingsløsning. Foto: Panthermedia / illustrasjon (Øivind Idsø)
MOBIL BETALING: Betaling med mobiltelefonen blir mer og mer populært, og nå leker tydeligvis også Apple med planer om en mobil betalingsløsning. Foto: Panthermedia / illustrasjon (Øivind Idsø) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at bruken av mobilbetaling øker, og blant annet Visa spår at slike løsninger vil skyte fart i løpet av 2013. Men fremtidens betalingsløsninger handler om mye mer enn å integrere betalingskortet i mobilen.

Nå har Apple søkt om patent for en digital valuta. Blir iMoney det neste store?

Brukes i vanlige butikker

I patentsøknaden avsløres det at telefonen kobles opp mot en virtuell bankkonto som kan brukes til å utføre betalinger og overføringer. Så langt høres det ikke mer spennende ut enn en gjennomsnittlig norsk bank-app, men det er heldigvis mer.

Patenten åpner også opp for at iPhone skal kunne brukes til kjøp i fysiske butikker. Frem til nå har ikke dette vært mulig, rett og slett fordi telefonene ikke støtter den såkalte NFC-standarden for trådløs overføring. Men selv om NFC er omtalt i patentsøknaden, er det ikke sikkert at Apples løsning er betinget av at iPhone i fremtiden utstyres med denne teknologien. Her kan Apple like gjerne velge å gå egne veier, men det vil tiden vise.

Les også: Nå har alle mobiloperatører fri bruk – men hvor mye data trenger du egentlig?

Penger og kuponger

DinSide skrev nylig om den fremvoksende digitale valutaen Bitcoin. Den lever nærmest sitt eget liv, utenfor det ordinære valutasystemet. Bitcoin er en såkalt deregulert valuta som har blitt tatt i bruk av både teknologinerder, kriminelle, og valutaspekulanter. Bitcoins tjener man ved å stille datakraft til disposisjon. Svært enkelt forklart benyttes datakraften til å generere verifiseringsnøkler som trengs for å gjennomføre kjøp og salg. Forvirret? Les mer om hvordan Bitcoin fungerer her

En digital valuta fra Apple vil nok være regulert i mye større grad, og dessuten ha et annet samspill med det ordinære valutasystemet. Noen likheter med Bitcoin er det imidlertid. iMoney kan nemlig også opptjenes. Ifølge VentureBeat kan brukerne tjene penger ved å se på annonser. Samme artikkel viser også til at virtuelle kuponger kan være en del av den samme løsningen, noe som kan by brukerne på rabatter eller gratis produkter.

Nettbanktrøbbel? Snart blir endelig Bank-ID Java-fri

Finske oppfinnere

To finner er oppgitt som oppfinnere i patentsøknaden Apple har sendt til det amerikanske patentkontoret. Janne Aaltonen har bakgrunn som direktør for forretningsutvikling i Nokia, og har senere jobbet mye med nettopp patenter. Andremann er patentadvokat Sami Saru, som også har bakgrunn fra Nokia.

Så da gjenstår det å se om det neste store kommer fra våre naboer i øst.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer