Blir ingen gjeldskrise

Men du kan likevel få problemer med å betale gjelda.

TREDOBLING: De som låner mer en tre ganger inntekt er tredoblet siden 90-tallet. Foto: Colourbox.com
TREDOBLING: De som låner mer en tre ganger inntekt er tredoblet siden 90-tallet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra SSBs Økonomiske analyse viser at norske husholdninger låner stadig mer penger. Gjelden vokser mer enn inntektene, og det blir flere og flere som låner mer enn tre ganger inntekt.

I 2008 hadde 14 prosent gjeld tilsvarende mer enn tre ganger inntekt. På hele 90-tallet gjaldt dette bare 6-7 prosent av husholdningene.

- Det er generelt stor optimisme i samfunnet, blant annet på grunn av lav ledighet. Det lave rentenivået har gjort at vi låner mer, i motsetning til på begynnelsen av 90-tallet, da rentenedsettelser ikke økte etterspørselen nevneverdig, sier studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

Studierektor Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI
Studierektor Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI Vis mer

Har du råd til dette?


Unge familier verstinger

Det er blant yngre par, par med små barn og aleneforeldre at man ser den største økningen i gjeld over tre ganger inntekt. Blant disse har andelen husholdninger med så mye gjeld tredoblet seg på ti år.

- Antakelig låner denne gruppen mest fordi behovet er størst, optimismen er størst og de har det meste av livsløpet foran seg, og er optimister i forhold til inntekt og arbeid, sier Hveem.

For det er ingen tvil om at arbeidsledigheten har vært lav de siste årene. Per i dag er det 81.281 ledige, ifølge tall fra NAV, mens Norge var oppe i over 6 prosent med 132.000 arbeidsledige i første halvdel av 90-tallet.

Tjente du mer i fjor?

Noen vil slite

Det er par uten barn, der eldste person er under 45, at gjeldsøkningen har vært aller størst. Og det kan se ut til at enkelte av de som har lånt penger, sliter med å håndtere gjelda.

Som DinSide skrev nylig, ble 218.000 nordmenn regnet som dårlige betalere i Norge per januar i år. Det er menn i begynnelsen av 40-årene som topper denne statistikken.

Dessuten har det vært en betydelig økning i antall gjeldsordningssaker de senere år, ifølge Hveem.

- Dette er uten tvil et signal om at flere sliter, sier han.

Hveem vil likevel ikke si at vi står overfor et stort samfunnsproblem.

- Vi er ikke der at gjeldsnivået representerer et stort samfunnsproblem for landet som sådan. Derimot kan det bli problemer for individuelle lånetakere og deres familier, og hvis den sterke låneveksten fortsetter, så kan det bli alvorlig, sier Hveem.

Fire av ti vil slite

Bruker opp sikkerhetsmarginen

For de aller fleste av oss vil derimot en renteøkning gå greit. De fleste av oss tåler en renteøkning på 3-4 prosentpoeng. Selv om det ikke er sikkert at renta går opp med det første, har renta uten tvil vært unormalt lav de siste årene.

- Når man låner penger er det lagt inn i vurderingen at man skal tåle en økning på minst 3-4 prosentpoeng, men mange bruker opp den sikkerhetsmarginen på forbruk. Mange vil få en blåmandag den dagen man "oppdager" at renta har gått opp 2-3 prosentpoeng, så det er lurt å allerede nå innstille seg på høyere rente, råder Hveem, som oppfordrer alle om å ta ansvar for å planlegge sin egen økonomi.

Se opp for svindlere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer