Blir kriminelle med kampsport

Aggressive kampsporter som boksing og kickboksing er opplæring i voldelig oppførsel, mener norske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Idrett skal jo være bra for de unge. Men det er slett ikke alle idrettsgrener som er like gode for barnas utvikling.

Det er påstanden fra forskerne ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen.

De har undersøkt materiale fra en stor undersøkelse om mobbing og vold i skolen. Undersøkelsen omfatter 5000 elever, og konklusjonen er glassklar:

Gutter som driver med kamp- eller styrkesport, har fire ganger høyere risiko for å bli voldelige og asosiale, enn gutter som driver mer vanlige aktiviteter.

Muskler og kampsportEn av fire ungdommer trener idretter som boksing, kickboksing, bryting, vektløfting, karate, taekwondo eller judo. Og det er spesielt disse idrettsgrenene som ser ut til å gjøre ungdommen mer voldelige.

Ungdommene ble fulgt i to to-årsperioder. Voldelig oppførsel ble målt i forhold til om de startet slåsskamper eller brukte våpen mot andre. De asosiale trekkene som nasking, hærverk og skulking ble også registrert.

Lærer seg voldInger Endresen og Dan Olweus har ledet den norske undersøkelsen. De advarer nå mot den vanlige tankegangen om at agressiv idrett kan forløse energi og gjøre mirakler med ungdommens selvrespekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer