Blir over dobbelt så dyr

DinSide-leser steiler over regningen.

Samler du på edle dråper, kan det være fristende å importere selv, men pass på tollsatsene. Foto: colourbox.com
Samler du på edle dråper, kan det være fristende å importere selv, men pass på tollsatsene. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra tid til annen minner DinSide om hva som skjer dersom du handler ivrig i utlandet - fra Norge.

I dag minner vi om hva Roger erfarte da han ville innføre beskjedne mengder alkohol fra USA.

- Jeg tok akkurat inn 1 liter alkohol fra USA, delt på 1 flaske på 0,7 liter og syv miniflasker på 0,05 liter. For dette betalte jeg 475 kroner i toll og avgifter pluss et gebyr på 50 kroner for å betale med Visakort i tollskranken, sier Roger oppgitt.

Han mener Tollvesenet må ha gjort en feil. Whiskydråpene kostet omtrent 100 amerikanske dollar, tilsvarende 591 norske kroner med dagens kurs. I tillegg kom frakt på omtrent 100 norske kroner. Men totalt måtte Roger ut med 1.166 norske kroner for flasken som han bestilte på nettauksjonsstedet eBay.

Problemstillingen er aktuell fordi det fra 1. juli ble lov å importere alkoholholdig drikke til eget forbruk. Det betyr at du kan bestille fra utlandet i stedet for å handle på Vinmonopolet dersom du er på jakt etter en spesiell type vin eller sprit. Men Roger opplevde at samledråpene med årgangswhisky ble svært dyre.

Slik henger det sammen

DinSide har henvendt seg til Tollvesenet for å få svar på om regnestykket kan være riktig. I sine beregninger har Tollvesenet tatt utgangspunkt i import av en liter sprit.

- Grunnlaget for å beregne avgifter er jamfør tollverdiforskriften § 9, nr 2a, fakturaverdi pluss frakt til norsk grense. I dette tilfellet er da grunnlaget for avgifter kr. 691,-. Alkoholprosenten vi har lagt til grunn er 40 prosent.

Tollvesenet presenterer følgende regnestykke:

BV 1 x 40 x 6,07 = kr 243
GG 1 x 1,00 = kr 1
MG 1 x 0,48 = kr 0
MVA 935 x 25 %= kr 234

Totalt: = kr 478

Brennevinsavgift (BV) beregnes av mengde x volumprosent x avgiftssats.
Gunnavgift (GG) beregnes av antall enheter.
Miljøavgift (MG) berenges av antall enheter.
MVA beregnes av de ovenstående avgifter pluss varens verdi inklusiv frakt.

Gebyret på 50 kroner for å betale med Visa er Tollvesenet uvedkommende.

- Vil man importere flasken selv, vil det koste totalt 1.169 kroner, skriver Tollvesenet til DinSide.

Vit hva du gjør

Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp i utenlandske nettbutikker, men du bør vite hva du gjør. Senest tirsdag gjorde vi våre lesere oppmerksomme på feller som kan gjøre utenlandshandelen svært mye dyrere enn antatt: Se opp for dette når du bestiller!

Er du usikker på hva du kommer til å betale for en vare, anbefaler vi DinSides importkalkulator. Her finner du enkelt ut hva du vil betale når varen ender opp hos deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer