Blir vi syke av sukker?

Vi nordmenn blir stadig tjukkere, og ernæring får skylden for mye av dette. Mange hevder sukkeret er den store stygge ulven – men er det sant?

Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelselskapet AstraZenecas pressetjeneste har bedt professor Svein Olav Kolset ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo, greie ut om sukker.

Blir vi syke av sukker?- Sukker er ikke farlig i seg selv, men mengden kan være farlig. Anbefalt sukkerinntak er ti prosent av det totale kaloriinntaket, men enkelte ungdommer har et svært høyt inntak. Løselig sukker i mineralvann gir lav metthetsfølelse og legger seg på kaloriregnskapet. Sukkerholdig mineralvann er i det hele tatt en viktig bidragende faktor til fedme.

Er glykemisk indeks en døgnflue eller kan fokus på dette bidra til bedre ernæring i Norge?- Glykemisk indeks er et arbeidsbegrep som ble innført i 1980-årene, og som er omdiskutert. Fagfolk kan eventuelt anvende det i veiledning av personer som har problemer med blodsukkeret, dvs. diabetikere. Dette er imidlertid ikke noe for vanlige mennesker.

Sett i et historisk perspektiv - har vi vært uvitende og blåøyde for lenge?- Fokus har vært litt borte. Emnet har vært til stede hele tiden, men andre ting har til tider overskygget det, for eksempel problematikken om karies og fluor. Fokus har vært vekslende, men er nå kommert tilbake med søkelyset på fedme. Tiden er moden for å skrive mer om sukker nå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer