Blodprøven du ikke tør ta

En ny metode kan varsle om du vil dø av hjertesykdom.

Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved Uppsala universitet i Sverige som har fremarbeidet målemetodene som skal kunne identifisere personer som er i faresonen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom.

Gjennom en rekke blodprøver leter forskerne etter stoffer i blodet som kan gi en indikasjon på pasientens risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresvikt eller infeksjoner.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Skeptisk

- Dette er interessant forskning som sier litt om risikofaktorene for hjerte- og karsykdom, men jeg må si jeg foreløpig er skeptisk til å ta i bruk disse metodene, sier hjertespesialist og avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Han mener det vil være en avsporing å satse på disse metodene nå, ettersom det er mange mennesker i Norge som ikke får den behandlingen de trenger mot høyt kolesterol og blodtrykk i dag. Å teste hver enkelt pasient ved hjelp av en rekke ulike blodprøver vil ifølge Madsen både være komplisert å gjennomføre og medføre betydelige kostnader.

- Når det gjelder forebygging av hjerte- og karsykdom er det viktig å holde seg til enkle kriterier i befolkningen, så dersom man skulle gå i gang med disse tilleggsmålingene måtte man først blitt enige om å undersøke alle pasienter for høyt blodtrykk, kolesterol og diabetes, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer