Blodprøven du ikke tør ta

En ny metode kan varsle om du vil dø av hjertesykdom.

Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere ved Uppsala universitet i Sverige som har fremarbeidet målemetodene som skal kunne identifisere personer som er i faresonen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom.

Gjennom en rekke blodprøver leter forskerne etter stoffer i blodet som kan gi en indikasjon på pasientens risiko for hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresvikt eller infeksjoner.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Skeptisk

- Dette er interessant forskning som sier litt om risikofaktorene for hjerte- og karsykdom, men jeg må si jeg foreløpig er skeptisk til å ta i bruk disse metodene, sier hjertespesialist og avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Han mener det vil være en avsporing å satse på disse metodene nå, ettersom det er mange mennesker i Norge som ikke får den behandlingen de trenger mot høyt kolesterol og blodtrykk i dag.
Å teste hver enkelt pasient ved hjelp av en rekke ulike blodprøver vil ifølge Madsen både være komplisert å gjennomføre og medføre betydelige kostnader.

- Når det gjelder forebygging av hjerte- og karsykdom er det viktig å holde seg til enkle kriterier i befolkningen, så dersom man skulle gå i gang med disse tilleggsmålingene måtte man først blitt enige om å undersøke alle pasienter for høyt blodtrykk, kolesterol og diabetes, sier han.

Det er de viktigste risikofaktorene for å vurdere om en pasient er i faresonen, sier han og legger til:

Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hjerte- og karsykdommer forårsaker flest dødsfall i både høy-, mellom- og lavinntektsland. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


- Fordelen med å måle blodtrykk og kolesterol er at disse faktorene kan behandles. De øvrige risikofaktorene kan sannsynligvis ikke det, de sier bare litt mer om hvor utsatt pasienten er, påpeker han.

Les også: Treningstest kan forutsi hjertesykdom

På individnivå

Bakgrunnen for forskerteamets nye målemetoder for å avdekke hjerte- og karsykdom er den såkalte ULSAM-studien, som fulgte en gruppe menn som ble født på 1920-tallet frem til syttiårene.
Ved å analysere mennenes blodprøver fant forskerne et mønster i forhold til hvem som hadde blitt rammet av hjerte- og karsykdom.

- Kjente risikofaktorer som høyt blodtrykk, kolesterol og overvekt gir en god pekepinn på hvilke grupper som kan være i faresonen for å bli rammet av hjerte- og karsykdom. Den nye metoden bringer denne risikovurderingen ned på individnivå, sier forsker Johan Ãrnlõv ved Uppsala universitet til svenske Dagens Nyheter.

Les også: Få hjertet til å fikse seg selv

Han legger til at det gjenstår å prøve ut hvordan målemetoden virker på kvinner og yngre personer før det blir aktuelt å ta den i bruk.

Studien er presentert i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer