Blomsterpollen lindrer PMS-plager

Et pollenbasert kosttilskudd har gitt oppsiktsvekkende resultater på PMS-plager som vektoppgang, oppblåsthet, irritabilitet og nedstemthet hos kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

Blomsterpollen lindrer PMS-plagerEt pollenbasert kosttilskudd har gitt oppsiktsvekkende resultater på PMS-plager som vektoppgang, oppblåsthet, irritabilitet og nedstemthet hos kvinner.

Av Silje Stavik

Mange kvinner sliter med premenstruelle plager før menstruasjonen. Hele 70-75 prosent av alle fertile kvinner har ett eller flere PMS-symptomer som vektøkning, oppblåsthet, nedstemthet og ømme bryster. Lege og forsker Kaj Winther Hansen ved Gentofte universitetssykehus i København, har testet ut det pollenbaserte produktet femal på 32 kvinner som var hardt rammet av PMS-plager. Kvinnene som deltok i undersøkelsen var i alderen 27 til 54 år og undersøkelsen varte over fire menstruasjonssykluser. Resultatene fra undersøkelsen viser at vektøkningen ble mer enn halvert og irritabiliteten minsket kraftig. Også andre velkjente PMS-plager som oppblåsthet, anspenthet og ømme bryster ble betydelig redusert.

PMS - ikke en psykisk lidelseStudien er en dobbel blindteststudie, dvs at en gruppe fikk narremedisin og en annen gruppe fikk femal. Etter at effekten er målt byttes det om på hvem som får narremedisin og hvem som får det riktige preparatet. I studien har de også kalkulert inn placeboeffekt som vanligvis ligger på 30 prosent. - Vi vet at hormonene har en del innvirkning på PMS, men årsaken til PMS-plager diskuteres fortsatt. Det er fastslått at PMS er arvelig i en viss forstand. Det har hittil vært dårlig med hjelpemidler mot PMS. Enkelte tar antidepressiva, men dette er ikke alltid riktig behandling fordi PMS-plager ikke har noe med psykiske lidelser å gjøre. PMS er fysisk betinget, uttalte Winther Hansen på Menopause- kongressen i Berlin i juni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer