Blyoverdose i sjømat

Finn ut her hva du må fjerne før du spiser.

Av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES
Av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Både bly og kadmium er tungmetall som hoper seg opp i kroppen.


Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell overskrider øvre grenseverdi for bly og kadmium. Fjernes disse organene, kan de spises, melder Mattilsynet.

Skjellene tar til seg næring ved å filtrere vann, noe som gjør at de kan inneholde fremmedstoffer. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har derfor, på oppdrag av Mattilsynet, analysert innholdet av kadmium og bly i kamskjell og o-skjell høstet i norske farvann.

Les også: Leppestift full av gift

Fjern fordøyelseskjertelen før du spiser kamskjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES
Fjern fordøyelseskjertelen før du spiser kamskjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES Vis mer


Kamskjell

Undersøkelsen fra NIFES viste at kamskjellene har lite bly i seg, men at mengden av kadmium, som er akutt og kronisk giftig for mennesker og dyr, overskred EUs grenseverdi i innmaten og fordøyelseskjertelen av skjellet.

Fjernes fordøyelseskjertelen, er det derfor trygt å spise kamskjell, skriver Matportalen.no.

O-skjell

O-skjell er en muslingart i blåskjellfamilien som ligner på blåskjell, men er noe større. Her ble det funnet for mye kadmium i nyrene, mens konsentrasjonen av bly i nyrene også overskred EUs grenseverdi.

Det er vanlig å spise hele o-skjell i Norge, men av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Organet er det eneste inni skjellet som har sort farge.

Les også: - Barn blir kriminelle av bly

Uheldige virkninger

Både bly og kadmium er tungmetall som hoper seg opp i kroppen. Ifølge forskning.no, kan selv lave konsentrasjoner av bly og kadmium øke risikoen for kretsløpssykdommer.

Inntak av lave doser bly over lang tid kan også gi uheldige virkninger på nervesystemet. Små barn og foster er mest utsatt.

Kadmium kan også gi nyreskader, skriver Matportalen.no.

Les også: Disse smykkene kan gi kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer