Blyoverdose i sjømat

Finn ut her hva du må fjerne før du spiser.

Av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES
Av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Foto: NIFES Foto: Foto: NIFES Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell overskrider øvre grenseverdi for bly og kadmium. Fjernes disse organene, kan de spises, melder Mattilsynet.

Skjellene tar til seg næring ved å filtrere vann, noe som gjør at de kan inneholde fremmedstoffer. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) har derfor, på oppdrag av Mattilsynet, analysert innholdet av kadmium og bly i kamskjell og o-skjell høstet i norske farvann.

Les også: Leppestift full av gift

Kamskjell

Undersøkelsen fra NIFES viste at kamskjellene har lite bly i seg, men at mengden av kadmium, som er akutt og kronisk giftig for mennesker og dyr, overskred EUs grenseverdi i innmaten og fordøyelseskjertelen av skjellet.

Fjernes fordøyelseskjertelen, er det derfor trygt å spise kamskjell, skriver Matportalen.no.

O-skjell

O-skjell er en muslingart i blåskjellfamilien som ligner på blåskjell, men er noe større. Her ble det funnet for mye kadmium i nyrene, mens konsentrasjonen av bly i nyrene også overskred EUs grenseverdi.

Det er vanlig å spise hele o-skjell i Norge, men av hensyn til mattryggheten, anbefaler Mattilsynet å ta ut nyren fra o-skjell. Organet er det eneste inni skjellet som har sort farge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer