BØKER: Hvor mye må du betale for frakt?

Nettbokhandelen som kan friste med den laveste bokprisen, er ikke nødvendigvis billigst når det kommer til stykket. Sjekk alltid fraktkostnadene før du bestiller bøker på nett.

Hvor mye må du ut med i fraktkostnader hos de ulike nettbokhandlene? Vi har sett nærmere på 13 av dem og gir deg svar. Foto: Per Ervland
Hvor mye må du ut med i fraktkostnader hos de ulike nettbokhandlene? Vi har sett nærmere på 13 av dem og gir deg svar. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens bokfeber.no kun krever 1 krone for å sende deg en bok, forlanger gnist.no hele 51 kroner for samme tjeneste. Det betyr at en pocketbok til 149 kroner i praksis vil koste 150 kroner hvis du kjøper den av bokfeber.no - og 200 kroner hvis du kjøper den hos gnist.no.

Vi har tatt for oss hele 13 nettbokhandler og sett på hvilke fraktkostnader disse opererer med. Og vår gjennomgang avslører altså oppsiktsvekkende store forskjeller mellom rimeligste og dyreste aktør. Bokfeber.no og gnist.no er imidlertid de mest ekstreme eksemplene, det normale er at fraktkostnadene ligger et sted mellom 19 kroner (4 butikker) og 39 kroner (5 butikker). I gjennomsnitt opererer de 13 nettbokhandlene i vår undersøkelse med en fraktkostnad på 29 kroner.

Per handel

Hva med deg?

Har du handlet bøker på nett? (Avsluttet)
Ja, handler både på nett og i fysiske bokhandler(58%) 187
Ja, handler alle mine bøker på nett(25%) 82
Nei, kjøper aldri bøker(10%) 33
Nei, handler bare i fysiske bokhandler(7%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er viktig å være klar over at samtlige aktører opererer med en fraktkostnad "per ordre". Det betyr at du slipper unna med den oppgitte fraktkostnaden uansett om du kjøper én eller 20 bøker.

Gratis over et visst beløp

Vær også klar over at hele 9 av de 13 butikkene tilbyr gratis frakt dersom du handler over et visst beløp. Aller mest rause er capris.no og bokkilden.no, som tilbyr fri frakt for bestillinger som overstiger henholdsvis 195 og 198 kroner. Det innebærer at du i som regel vil få fri frakt om du handler en normalpriset hardback-bok eller to paperback-bøker. Det gjennomsnittlige handlekravet hos de ni aktørene som tilbyr fri frakt, er 309 kroner.

A-post og B-post

*=Prisen reflekterer B-post. A-post koster 29 kr.**=Prisen reflekterer B-post. A-post koster 30 kr.
*=Prisen reflekterer B-post. A-post koster 29 kr.**=Prisen reflekterer B-post. A-post koster 30 kr. Vis mer


Vi har ikke gått inn og vurdert hvilke fraktmetoder og leveringstider de ulike nettbutikkene opererer med. Fire av butikkene gir imidlertid kunden mulighet til å velge mellom to ulike fraktmetoder (A- og B-post), der B-post er rimeligst for kunden bokfeber.no, ark.no, bokkilden.no, norli.no). For disse butikkenes vedkommende har vi oppgitt B-post-prisen, men har merket de aktuelle prisene med en asterisk (*).

Lett å finne frem

I sammenheng med vår gjennomgang har vi også sett nærmere nettbokhandlenes informasjonspolitikk. Hvor lett er det å finne ut hvilke fraktkostnader den aktuelle nettbutikken egentlig opererer med?

Vårt hovedinntrykk er at de norske nettbokhandlene er en uvanlig ryddig bransje. Hos de aller fleste holder det å klikke én gang på "Kundeservice", "Kjøpsbetingelser" eller "Betingelser" for å komme rett til en side som gir ryddig informasjon om fraktkostnader. Hos ark.no, cappelendamm.no og norli.no, må du riktignok klikke to ganger, men det hele oppleves likevel som relativt ukomplisert.

Tabellen viser hvilke nettbokhandler som tilbyr fri frakt til kunder som handler over et visst beløp.
Tabellen viser hvilke nettbokhandler som tilbyr fri frakt til kunder som handler over et visst beløp. Vis mer


Notabene.no har imidlertid forbedringspotensial, da butikken mangler en lett forståelig lenke kalt Kundeservice, Betingelser eller lignende. I stedet må man trykke på "Om oss", en lenke som hos de aller fleste norske nettbutikker og bedrifter brukes til å beskrive bedriftens historie, eierstruktur og lignende.

Fraktfritt hos haugenbok.no?

Også haugenbok.no skiller seg ut, blant annet ved å informere om fraktkostnadene allerede på forsiden. Denne informasjonen er imidlertid ikke spesielt godt synlig.

Når man klikker på "Kundeservice", finner man ingen informasjon om frakt. I stedet må man trykke på "Fordeler hos oss". På siden man da kommer til, skriver selskapet følgende i fet, rødbrun skrift: "2. Fraktfri levering i Norge". Under denne overskriften skriver haugenbok.no følgende med mindre skrift: "Varer kjøpt i vår nettbokhandel sendes fraktfritt i hele Norge (Gjelder ikke ordrer under kr. 249,-, som får kr. 39 i portotillegg.)" Her gjentas påstanden om fraktfrihet og først i parentes nevnes forutsetningen. Ingen av de åtte andre nettbokhandlene som tilbyr gratis frakt over en viss ordresum informerer på denne måten.

Foto: haugenbok.no
Foto: haugenbok.no Vis mer


- Det er ingen spesiell politikk bak denne måten å informere på. For det første informerer vi om fraktkostnadene og 249-kroners-forutsetningen på forsiden. For det andre er min erfaring at de fleste kunder uansett kommer over denne grensen når de handler, sier Lars-Ove Hammer, daglig leder i haugenbok.no.

Noen norske vi har glemt?

Vi har i vår undersøkelse tatt med spesialiserte studentbokhandlere som akademika.no og studia.no. Vi har imidlertid ikke tatt med medlemsbaserte nettbokhandlere som bokklubben.no. Kjenner du til en viktig nettbokhandel vi har glemt? Send epost til journalisten.

De utenlandske

Vi har heller ikke tatt med utenlandske nettbokhandler. Vær imidlertid klar over at bøker er momsfrie i Norge og at du dermed kan handle så mange og dyre bøker du vil i utlandet - uten å betale moms eller andre avgifter.

Play.com praktiserer fri frakt, også til Norge. Foto: play.com
Play.com praktiserer fri frakt, også til Norge. Foto: play.com Vis mer


De utenlandske nettbutikkene fører vanligvis ikke norske bøker. Men hvis du er på jakt etter utenlandske bøker - ikke minst engelskspråklige - har du et utall utenlandske nettbokhandler å velge mellom. En av de mest interessante er play.com, som tilbyr fraktfri levering til Norge. Amazon.co.uk og Amazon.com tilbyr et enormt utvalg av bøker, men opererer med relativt kompliserte fraktkostnads-strukturer.

Følg med - vi vil servere deg flere artikler relatert til netthandel de nærmeste ukene. Blant annet vil vi se på fraktkostnadene hos film-nettbutikkene.

Alfabetisk rekkefølge
Alfabetisk rekkefølge Vis mer


Kilder: De ulike nettbokhandlenes nettsider

Les også:
Fraktkostnader: Elektronikk-nettbutikker

 • 1: Enorme forskjeller
 • 2: Vanskelige å finne
 • 3: Her slipper du dem
 • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
 • Irriterende lokketilbud
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Pixmania: Skurk eller engel?
 • Blu-ray: Hvorfor er de så dyre?
 • Blu-ray vs DVD: Store prisforskjeller
 • Her finner du de billigste flat-TVene
 • De aller billigste PC-skjermene
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer