Nedgang i bokostnader:

Bokostnadene har krympet - men ikke for denne gruppen

De lave rentene de siste årene har sørget for en nedgang i de totale bokostnadene for boligeiere. Leietakere opplever det motsatte. Samtidig stiger boliggjelda.

EIE ELLER LEIE: Selv om boligene har blitt dyrere de siste årene, har bokostnadene krympet for de fleste som eier egen bolig. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EIE ELLER LEIE: Selv om boligene har blitt dyrere de siste årene, har bokostnadene krympet for de fleste som eier egen bolig. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Tallene fra Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er de lave rentekostnadene som er hovedårsaken til at boligeiernes totale bokostnader har gått ned.

Fra 40.000 til 29.000 kroner

Omtrent tre av fire norske husholdninger eier boligen sin, og i snitt betalte boligeiere på landsbasis 29.000 kroner i renter på boliglån i 2018. For seks år siden var summen 40.000 kroner. Nedgangen har vært noe svakere i de store byene, melder SSB.

Men selv om bokostnadene har gått tilbake, har gjelden økt jevnt og trutt siden 2012. I snitt hadde boligeiere 1 million kroner i boliggjeld i 2012. I 2018 har gjelden økt til 1,2 millioner kroner. Likevel har den tidligere sterke gjeldsveksten avtatt noe.

I samme periode har også boligprisene økt. Boligeierne har i gjennomsnitt fått 4 millioner kroner for sin bolig i 2018, mens snittet lå på 3,5 millioner kroner i 2012.

Dyrt å leie

Én av fire norske husholdninger leier boligen de bor i og i motsetning til eiere har leietakere opplevd en økning i sine totale bokostnader de siste årene. Økning i husleiene er årsaken. Leietakere som betalte i snitt 70.000 kroner i husleie i 2012, betalte 77.000 kroner i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer