Øl:

- Boks er best!

Ekspertene er ikke i tvil: Øl på boks smaker best, spesielt når det kommer til én populær type.

BOKS ELLER FLASKE? Pedro Kringen og Arne Mo er ikke i tvil: Øl holder seg klart best på boks. Begge er sertifiserte øldommere og har lang erfaring, både fra NM og som smakspanel for Dagbladet.
BOKS ELLER FLASKE? Pedro Kringen og Arne Mo er ikke i tvil: Øl holder seg klart best på boks. Begge er sertifiserte øldommere og har lang erfaring, både fra NM og som smakspanel for Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øl på boks eller øl på flaske, spiller det noen rolle? Ja, skal vi tro ekspertene.

- Jeg kjøper nesten utelukkende øl på boks, for det holder seg mye bedre, sier Pedro Kringen.

Årsaken er nettopp det som gir mange av oss lyst på en herlig, iskald øl: sola.

- Sollys kan igangsette en fotokjemisk reaksjon som fort kan forringe ølet, forklarer Arne Mo.

Øl skal, ifølge renhetsloven, inneholde korn, vann, malt og humle, og det er særlig sistnevnte som blir påvirket av sola.

- Humleoljene blir påvirket av sollyset og danner svovelforbindelser, det amerikanere gjerne kaller skunk: Det dufter og smaker pyton og svovel og … unnskyld: Drit.

Rådet gjelder derfor spesielt aromatiske og humlerike øl som IPA.

Bevarer ølets egenart

En ting er det du har kontroll over, som hvor du oppbevarer ølet, og du kommer langt med å oppbevare flaskeølet mørkt. Men hva har skjedd med ølet før du tar det med deg hjem fra butikken?

- Jeg har merket meg at IPA på flaske gjerne blir likere på smak, mens øl på boks beholder den originale karakteren mye bedre, sier Kringen.

Det er heller ikke mye tid som skal til. I sterkt sollys kan denne prosessen starte etter noen minutter.

- Jeg setter derfor alltid ølet mitt i skyggen, sier Kringen.

Kjøp på boks, drikk av glass

Til tross for at sollys kan forringe ølet, anbefaler ikke testpanelet å drikke det rett fra boksen.

- En boks har så liten åpning, at du ikke får med deg den gode aromaen. Så finn fram et godt ølglass, eller et helt vanlig vinglass, sier Kringen.

Rådet om å unngå å drikke rett fra boksen handler heller ikke bare om smak. Insekter som veps tiltrekkes av ølaromaen og har en tendens til å forville seg ned i boksen. Dette kan ha potensielt fatale konsekvenser.

Bare for ekspertene?

Om du er av dem som synes at øl er øl, har det kanskje ikke så mye for seg - annet enn at det er kjedelig å drikke øl som dufter og smaker av svovel. Og drikker du lyse, lette og humlesvake øl, som pils, vil det ikke ha nevneverdig mye å si.

Humlerike øl som IPA har økt i popularitet de siste åra, men selv om det har blitt langt vanligere å finne et godt utvalg i butikk, ligger prisen godt over vanlig pilspris. En halvliter pils koster i underkant av 30 kroner, mens du må ut med fra 40 og opp til det dobbelte for en halvliter med IPA.

Så om du først skal legge noen tikroner ekstra i å kjøpe et ekstra godt øl, er det dumt å ødelegge det før du drikker det.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer