Boksølet består!

Politikerne har raslet med sablene og truet med å øke avgiftene på salg av øl og brus på boks, hvis ikke du og jeg blir flinkere til å pante boksene. Etter 8 måneders drift ser det imidlertid ut til at boksølet er reddet.

Boksølet består!
Publisert

Det er ingen tvil om at salg av øl og brus på boks har vært en suksess. Totalt regnes det med at det ble solgt hele 15 millioner bokser bare i desember. Blir alle disse returnert uskadet får boksdrikkerne tilsammen 15 millioner kroner tilbake i pant.

Fordelt på deg og meg vil panteutbyttet selvfølgelig dreie seg om småsummer, men en høy returprosent er likevel viktig.

I tillegg til at det er bra for miljøet, er en høy retur nemlig helt nødvendig for at politikerne skal opprettholde de reduserte avgiftene på boksene.

Avgiftsnivået på øl- og mineralvannsboksene vil nemlig bli fastsatt av hvor flinke vi er til å pante de tomme boksene. Jo høyere returandel, jo vanskeligere vil det bli å øke avgiftene ytterligere.

Det har tidligere blitt uttalt at returandelen på boks må bli over 90 prosent innen to år, for at ikke avgiftene skal øke enda mer. For at ikke boksølet skal bli priset ut av markedet må du altså bli enda flinkere til å pante boksene. Det er altså ingen grunn til hvile på laurbærene om du ønsker å nyte en kald boksøl når vårsola setter inn!

I følge tall fra Resirk, er imidlertid den nye panteordningen for brus- og ølbokser blitt en suksess. Etter åtte måneders drift er returen allerede oppe i over 80%, og tendensen er stigende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer