Krav på sykepenger?

Bokstaven Z fra fastlegen betyr null kroner i sykepenger fra Nav

Diagnoser som skyldes såkalte sosiale problemer, gir i utgangspunktet ikke rett på sykepenger.

SOSIALE PROBLEMER? Har du plager på grunn av et samlivsbrudd, en konflikt på arbeidsplassen eller lignende, er det ikke sikkert du har rett på sykepenger fra Nav. Foto: NTB Scanpix
SOSIALE PROBLEMER? Har du plager på grunn av et samlivsbrudd, en konflikt på arbeidsplassen eller lignende, er det ikke sikkert du har rett på sykepenger fra Nav. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Se for deg følgende scenario: Du er stresset, sover dårlig, har høyt blodtrykk og har problemer med fordøyelsen, av en eller annen årsak. Men selv om du ikke føler deg bra, er det slett ikke sikkert du har krav på sykepenger:

Og det er én enkelt bokstav som kan avgjøre det hele.

Z-diagnose? Da skal du ikke ha sykepenger

Sykepenger skal etter reglene «gi kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt for deg som er arbeidsufør på grunn av sykdom eller skade». Det er arbeidsgiver som skal betale sykepenger for de første 16 kalenderdagene. Er du fortsatt syk etter dette, er det Nav som betaler ut sykepengene.

Hva som feiler deg kan fastlegen bruke en spesiell kode for å få frem, fra et kodesystemet kalt ICPC, som sier noe om hvilken diagnose pasienten har. Eksempelvis vil en kode som begynner med bokstaven L gjelde muskel- og skjelettsykdommer. Koden L93 er eksempelvis koden for tennisalbue.

Består koden derimot av bokstaven Z og et tall, er årsaken til problemene sosiale problemer. Da oppfyller man ikke det medisinske vilkåret for rett til sykepenger, slår kontorsjef Kristian Munthe ved arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav til Dinside fast.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer