Boligpriser

Boligene som gir mest kvadratmeter for pengene

Det er store forskjeller i kvadratmeterpris, både ut fra hvilken boligtype det er snakk om og hvor den er.

PLASS OG PENGER: Boligtype - altså om det er enebolig, tomannsbolig eller leilighet - har stor betydning for hvor mye plass du får for pengene, viser en fersk analyse fra Prognosesenteret. Foto: Eilin Lindvoll
PLASS OG PENGER: Boligtype - altså om det er enebolig, tomannsbolig eller leilighet - har stor betydning for hvor mye plass du får for pengene, viser en fersk analyse fra Prognosesenteret. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

I løpet av året vi nettopp har lagt bak oss har boligprisene steget med hele 8,7 prosent på landsbasis, og det ble solgt rekordmange boliger, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge.

Videre er det ventet fortsatt boligprisvekst i år, spesielt de første månedene av 2021 - bare se her:

Dobbelt så mye bolig for pengene

Ofte er det prisantydningen på boligen som får mest oppmerksomhet, men det å se på hvilken pris du får per kvadratmeter for kjøpet, kan være vel så interessant.

Prognosesenteret foretok i september en omfattende studie av boligprisnivået i Norge, og her er noe av det de fant:

  • Om vi ser på bruktboligprisene i Norge under ett, koster en enebolig i gjennomsnitt litt over fire millioner kroner, et småhus 3,6 millioner og en leilighet nesten 3,7 millioner kroner.
  • Sett i lys av at en brukt enebolig er på litt mer enn 160 kvadratmeter, et småhus 105 kvadratmeter og en leilighet 65 kvadratmeter i snitt, får vi mer enn dobbelt så mye areal for pengene ved kjøp av enebolig sammenlignet med en leilighet.
  • Målt i kvadratmeterpriser blir forskjellene mellom boligtyper tydeligere, der en brukt «norsk» enebolig koster rundt 25.100 kroner per kvadrat i gjennomsnitt, mens en brukt leilighet koster nesten 56.500 kroner kvadratmeteren.
TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Geografi har mye å si

Geografiske forskjeller kan imidlertid bety vel så mye for prisen som boligtypen, ifølge president Sture J. Pettersen i Norsk takst.

- I Oslo koster en brukt enebolig nå 13,3 millioner kroner i snitt, altså har den en kvadratmeterpris på over 66.000 kroner, sier Pettersen i en pressemelding.

- Eneboliger i innlandet, derimot, har en snittpris på 2,6 millioner og kvadratmeterpris på drøyt 18.100 kroner, sier han videre.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand om hvordan du får boliglån. Vis mer

Så, dersom du skal flytte fra en brukt bolig i et område med lave boligpriser til en ny bolig i osloområdet, kan reisen bli lang og krevende - ikke bare målt i antall kilometer, men også i kroner og øre, skriver Prognosesenteret.

Nytt versus brukt - opptil 60 prosent prisforskjell

Det kan også være varierende prisforskjeller mellom nye og brukte boliger i samme område, ifølge Norsk Takst.

– I pressområdene er ulikhetene gjennomgående beskjedne, for eksempel er kvadratmeterprisene for nye eneboliger i Oslo nå 19 prosent høyere enn for brukte, mens nye leiligheter kun koster 13 prosent mer enn brukte, sier Pettersen.

- Ser vi på andre landsdeler, kan forskjellene i kvadratmeterpris mellom nytt og brukt utgjøre opp mot 60 prosent, fortsetter han.

Prognosesenteret trekker fram Nordland og Møre og Romsdal som et eksempel. Der er forskjellene i kvadratmeterprise mellom brukte og nye boliger betydelig større - brukte eneboliger ligger nesten 62 prosent høyere i pris per kvadrat i forhold til nye eneboliger (!).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer