Boligpriser

Boligene som gir mest kvadratmeter for pengene

Det er store forskjeller i kvadratmeterpris, både ut fra hvilken boligtype det er snakk om og hvor den er.

PLASS OG PENGER: Boligtype - altså om det er enebolig, tomannsbolig eller leilighet - har stor betydning for hvor mye plass du får for pengene, viser en fersk analyse fra Prognosesenteret. Foto: Eilin Lindvoll
PLASS OG PENGER: Boligtype - altså om det er enebolig, tomannsbolig eller leilighet - har stor betydning for hvor mye plass du får for pengene, viser en fersk analyse fra Prognosesenteret. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

I løpet av året vi nettopp har lagt bak oss har boligprisene steget med hele 8,7 prosent på landsbasis, og det ble solgt rekordmange boliger, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge.

Videre er det ventet fortsatt boligprisvekst i år, spesielt de første månedene av 2021 - bare se her:

Dobbelt så mye bolig for pengene

Ofte er det prisantydningen på boligen som får mest oppmerksomhet, men det å se på hvilken pris du får per kvadratmeter for kjøpet, kan være vel så interessant.

Prognosesenteret foretok i september en omfattende studie av boligprisnivået i Norge, og her er noe av det de fant:

  • Om vi ser på bruktboligprisene i Norge under ett, koster en enebolig i gjennomsnitt litt over fire millioner kroner, et småhus 3,6 millioner og en leilighet nesten 3,7 millioner kroner.
  • Sett i lys av at en brukt enebolig er på litt mer enn 160 kvadratmeter, et småhus 105 kvadratmeter og en leilighet 65 kvadratmeter i snitt, får vi mer enn dobbelt så mye areal for pengene ved kjøp av enebolig sammenlignet med en leilighet.
  • Målt i kvadratmeterpriser blir forskjellene mellom boligtyper tydeligere, der en brukt «norsk» enebolig koster rundt 25.100 kroner per kvadrat i gjennomsnitt, mens en brukt leilighet koster nesten 56.500 kroner kvadratmeteren.

Geografi har mye å si

Geografiske forskjeller kan imidlertid bety vel så mye for prisen som boligtypen, ifølge president Sture J. Pettersen i Norsk takst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.