Boligkjøpere krangler så busta fyker

Tall fra Norges Forsikringsforbund viser at antall saker der det ble utbetalt rettshjelp økte med over 40% på de to årene fra 1995 til 1997.

Publisert

Boligkjøpere og boligselgere krangler mer enn noensinne. Gjennom villa- og innboforsikringer utbetalte forsikringsselskapene i 1997 penger til rettshjelp i hele 10.968 saker. Det er en økning på omlag 35 prosent siden 1995 da antallet saker var 8.087. Med utgangspunkt i 240 virkedager i året ble det derfor i fjor reist søksmål i gjennomsnitt 47 ganger hver dag.

Utbetalingene i kroner og øre vokser tilsvarende. I fjor betalte selskapene ut 129 millioner kroner til dekning av rettshjelp mot 92 millioner kroner i 1995 - en økning i kroner og øre på over 40 prosent.

Sentral avhendingslov

Informasjonssjef Torgny Alstad i Norges Forsikringsforbund tror den nye avhendingsloven er en vesentlig årsak til utviklingen.

- Reglene for omsetning av boliger ble som kjent vesentlig skjerpet med den nye avhendingsloven. Spesielt regelen om selgers ansvar i fem år fra salgstidspunktet har nok gitt en del kjøpere blod på tann, sier Alstad.

Ikke forbrukervennlig

Skadesjef Marit Nøkleby i Storebrand er enig i at avhendingsloven er sentral i forklaringen av økningen i antall rettssaker. Hun setter imidlertid spørsmålstegn ved om loven virker etter hensikten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer