Kjøpe bolig

Boligkjøpshjelpen kan bli en bjørnetjeneste

Mange unge trenger hjelp inn på boligmarkedet, og foreldre stiller villig opp. Men, tenk nøye gjennom hvordan du bidrar for å hjelpe poden - det er noen feller knyttet til de ulike finansieringsmodellene.

LÅN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig besluttet regjeringen å viderefører de fleste kravene til boliglån og forbrukslån slik de er i dag, men slår sammen det som tidligere var to ulike forskrifter til én felles utlånsforskrift.

- Vi har besluttet å videreføre bestemmelsene i utlånsforskriftene i en ny periode på fire år, men med en evaluering midtveis, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) i denne sammenheng.

Den gamle boliglånsforskriften hadde utløpsdato ved årsskiftet, men den videreføres altså. Blant kravene er at boligkjøper må ha 15 prosent av pengene oppspart, mens resten kan lånes av banken.

Mange må ha hjelp

Det er slett ikke uvanlig at unge trenger hjelp for å kunne kjøpe sin første bolig - dette kommer fram i en fersk undersøkelse fra Sparebank 1:

  • Hele åtte av ti under 25 år fikk hjelp fra foreldrene sine for å finansiere boligkjøpet
  • I aldersspennet 25 til 35 år fikk seks av ti slik hjelp hjemmefra

- Ikke gi for mye

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 mener at det er en fordel at foreldrehjelpen gjør at barna kommer raskere inn på boligmarkedet og ikke trenger å spare i så mange år som de ellers måtte ha gjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer