Kommentar

Boliglån-tabbene du taper titusener på

... eventuelt grepene med boliglånet som sparer deg for titusener. Ja, du kan til og spare hundretusener om du er heldig.

BOLIGLÅN: Har du boliglån, kan du gjøre både små, raske eller større og mer tidkrevende grep for å gjøre lånet billigere å betjene. Økonomijournalist Eilin Lindvoll i Dinside ramser opp alt du kan gjøre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BOLIGLÅN: Har du boliglån, kan du gjøre både små, raske eller større og mer tidkrevende grep for å gjøre lånet billigere å betjene. Økonomijournalist Eilin Lindvoll i Dinside ramser opp alt du kan gjøre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Renta skal etter all sannsynlighet opp i løpet av året, og er du én av mange boliglånskunder som har kunnet glede deg over lave rentekostnader i over et år nå, må du nok belage deg på høyere månedlige utgifter framover.

Det er imidlertid mye du kan gjøre for å få ned totalkostnadene på boliglånet ditt - kanskje nok til å spare inn renteøkningen som kommer.

Til sammen kan du fort spare titusener, til og med hundretusener dersom du har høy gjeld og gjør mange grep på én gang.

1. Prut på renta

Sjekk boliglånet ditt via sammenligningstjenesten til Finansportalen, og se hvordan renta du har på lånet er i forhold til de andre tilbudene som finnes der ute.

Er det slik at renta di er betydelig høyere enn det laveste tilbudet, anbefaler jeg deg absolutt å ringe eller sende en e-post til banken og be om lavere rente.

Det er flere argumenter du kan bruke for å få rentekutt, blant annet at det finnes bedre tilbud for deg hos konkurrerende banker, og at hvis nåværende bank ikke setter ned renta di, flytter du rett og slett lånet.

Videre i saken får du flere gode tips som kan brukes til å prute.

2. Få ny verdivurdering

Når var sist du fikk en verdivurdering av boligen din?

Dersom du har hatt en megler innom tidligere, er det heller ikke sikkert megleren må komme én gang til. Det er nemlig slik at meglere har tilgang til store databaser hvor de kan sammenligne boligen din med andre som er solgt i området, og slik gi deg en oppdatert verdivurdering som de sender deg som e-takst.

... OG IKKE: Skal du refinansiere lånet, er det noen typer oppussing som lønner seg mer enn andre. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Er du så heldig å ha fått verdiøkning, er det smart å få dette registrert i boliglånet. Da får du lavere belåningsgrad, altså at du eier mer av boligen gjeldfritt, og lav belåningsgrad kan ofte berettige deg til lavere rente.

3. Lavt lån? Ikke betal for mye!

Tenker du at jo lavere boliglån du har, desto billigere blir det, må du nok tro om igjen. Det er nemlig ikke alltid slik, og faktisk er det en del banker som «straffer» kunder med lave lån ved å gi dem høyere rente.

Heldigvis finnes det også banker som gjør det motsatte, nettopp ikke ser på den totale lånesummen, men kun justerer renta etter belåningsgrad.

Så, har du lavt lån bør du være like oppmerksom på om renta du har er så lav du kan få som om du hadde hatt høyere lån.

4. Ikke spekulér i fastrente

Hver gang det kommer pressemeldinger om at bankene setter ned fastrentene, er mange økonomirådgivere raske med å fraråde folk å binde boliglånsrenta for å spare penger - ergo spekulere i at de flytende rentene vil øke så mye at fastrenta er billigere i lengden.

Økonomirådgiverne sier tvert imot at de eneste som bør binde renta er de som ikke tåler en renteøkning, altså de som trenger forutsigbarhet og en forsikring mot endringer i utgiftene.

Det er nemlig umulig å vite om timingen din for å få fastrente på boliglånet er ideell, og potensielt kan du tape en god del hvis du ser deg nødt til å avslutte fastrenteavtalen før bindingstida.

5. Alliér deg med familien

Er det slik at store deler av eller hele familien din er kunder i samme bank, har du et godt forhandlingskort i ermet.

Da kan det lønne seg å kalle inn til et familieråd og høre om alle er fornøyde med renta de har på boliglånene sine. Om flere er misfornøyde, kan dere rett og slett gå sammen mot banken og si at hvis dere ikke får lavere rente, flytter alle lånene sine.

Dermed har banken plutselig mer å tape på å si nei enn de har når du står alene.

6. Bytt bank

Dessverre er det slett ikke alle banker som bryr seg like mye om fornøyde kunder, og gir tvert avslag når du ber om lavere rente - uansett hvor gode argumenter du måtte ha.

I slike tilfeller er det bare én ting å gjøre: Flytte lånet til en annen bank. Bankbytte trenger verken å være dyrt eller skummelt.

Og, selv om du bytter boliglånsbank er det ikke slik at alle kontoer og annet må flyttes. I dag er det nemlig mulig å være «bankshopper», det vil si kunde i flere banker, og mange ganger kan du få opp kontoer fra andre banker i samme nettbank, noe som gjør det hele mye lettere og mer oversiktlig.

7. Betal ekstra - gjerne hver måned

Sist, men ikke minst: Sitter du igjen med en god slump penger ved hvert månedsskifte som du egentlig ikke kan bruke til noe fornuftig, hvorfor ikke bruke dem til en ekstraordinær innbetaling på lånet?

Da blir løpetiden på lånet automatisk justert ned, og de totale rentekostnadene dine blir lavere.

Og, gjeldsnedbetaling er en helt risikofri form for sparing.

Les mer om hvordan du går fram for å betale ekstra på boliglånet her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer