Boliglån etter renteoppgangen

- Boliglånet vårt kan bli 60.000 kroner dyrere

Guro og Ole Petter vurderer både å prute på renten og bytte bank.

FERSKE BOLIGKJØPERE: Guro Frey (27) og Ole Petter Grøntvedt (25) kjøpte leilighet på Oppsal i Oslo i februar. Nå kan de risikere at boliglånet blir 60.000 kroner dyrere. Foto: Nina Hansen
FERSKE BOLIGKJØPERE: Guro Frey (27) og Ole Petter Grøntvedt (25) kjøpte leilighet på Oppsal i Oslo i februar. Nå kan de risikere at boliglånet blir 60.000 kroner dyrere. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kom beskjeden «alle» ekspertene forventet: Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, slik at renten som legges til grunn for alle andre renter er på 0,75 prosent.

Guro Frey (27) og Ole Petter Grøntvedt (25) kjøpte leilighet på Oppsal i Oslo i februar, og visste at en renteøkning lå i kortene ved dette rentemøtet, men de trodde likevel ikke at det faktisk kom til å skje, i likhet med én av fem andre nordmenn.

- Det første vi tenkte var: Hva vil dette si for oss og vårt boliglån, sier Guro til Dinside.

Usikker på hva renteøkning betyr for ditt boliglån? Sjekk vår renteendringskalkulator!

Forbereder seg på å prute

Samboerparet har et boliglån på litt over 2.550.000 kroner i Ørland Sparebank. Boliglånet har en flytende rente på 3,5 prosent og de betaler mellom 12.000 og 13.000 kroner i måneden.

Guro og Ole Petter var på hugget etter oppgangen i styringsrenten og snakket med banken allerede morgenen etter for å høre om de vurderer å sette opp utlånsrenten. «Vi venter og ser», svarte banken.

- Vi vet at boliglånsrenten ikke trenger å bli påvirket av styringsrenten, siden vi er blant dem som har relativt høy rente allerede, men vi er forberedt på å prute ned renten eller bytte bank, sier Guro.

- Med tanke på å prute har vi nok en fordel, siden vi er kunder i en lokalbank som gjerne vil strekke seg for å beholde kunder, sier Ole Petter.

DNB har allerede varslet at de setter opp boliglånsrenten sin med inntil 0,25 prosentpoeng.

Kan senke renten til under to prosent

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier at det beste boliglånstilbudet til par som Guro og Ole Petter har en effektiv rente på 1,99 prosent og månedlig betaling på 9.387 kroner.

Det betyr at de kan spare hele 3.613 kroner i måneden og 1,51 prosentpoeng i rente sammenliknet med avtalen de har med banken sin per i dag.

- Hadde de vært eldre og ikke i målgruppen for tilbudene til ungdomssegmentet, ville de uansett kunne ha oppnådd om lag 2,5 prosent i effektiv rente, altså ett prosentpoeng billigere enn lånet de har nå, sier Realfsen.

Her kan du se hvordan lånet til Guro og Ole Petter vil utvikle seg med renteøkning:

  • En renteøkning på 0,25 prosentpoeng vil gi dem 6.375 kroner før skatt, eller 4.909 kroner etter skatt, mer i årlige renteutgifter.
  • En renteøkning på 0,5 prosentpoeng vil gi dem 12.750 kroner før skatt, eller 9.818 kroner etter skatt, mer i årlige renteutgifter.
  • En renteøkning på ett prosentpoeng vil gi dem 25.500 kroner før skatt, eller 19.635 kroner etter skatt, mer i årlige renteutgifter.

- Lånet vårt kan øke med 60.000 kroner

I Pengepolitisk rapport, som ble publisert i forbindelse med rentebeslutningen, står det at Norges Bank tar sikte på at styringsrenten skal opp til to prosent gradvis, men innen 2021. Neste renteoppgang er forventet på nyåret.

Dette har også samboerne Guro og Ole Petter fått med seg.

- Vi har regnet på det og funnet ut at hvis boliglånsrenten vår øker med to prosentpoeng, vil det bety 60.000 kroner dyrere lån for oss i året, sier Ole Petter.

Dette tror paret at de vil klare å betjene, så de er forberedt på å beholde flytende rente på lånet sitt. De vet at flytende rente historisk sett er billigere enn fastrente, og er usikre på om de vil tjene på å binde renten i lengden.

Kan få billigere fastrente enn den flytende de har i dag

- Dette er et par i etableringsfasen, og det er naturlig og riktig at unge mennesker satser på framtida. Jeg tenker at en balansert tilnærming for dem vil være å ha et vanlig annuitetslån, betale avdragene på det og unngå å ta opp annen gjeld, sier Realfsen.

På Finansportalen ser vi at Guro og Ole Petter kan binde to millioner av lånesummen sin i tre år til 2,58 prosent effektiv rente.

- Det er jo interessant at dette også er nær ett prosentpoeng billigere enn lånet de har nå til flytende rente. Ikke et dumt alternativ for dem hvis de er bekymret for gjeldsbelastningen sin, legger Realfsen til.

Dinside har tidligere i høst sjekket pris på fastrentelån og funnet ut at det skiller 1.101 kroner mellom billigste og dyreste alternativ.

Ikke bekymret for studielånet

Foruten boliglån sitter samboerparet med hvert sitt studielån. Guro er ferdig utdannet og har fast jobb, mens Ole Petter studerer ennå i tillegg til å ha deltidsjobb ved siden av.

Dinside har funnet ut både hva renteøkning vil bety for bolig-, forbruks- og studielån, samt bokostnader.

- Studielånene bekymrer vi oss ikke nevneverdig for, siden dette er billige lån. Forbrukslån har vi heldigvis ikke, og det ønsker vi oss heller ikke, sier Guro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer