Boligprisstatistikk for oktober 2020

Boligprisene steg med 0,5 prosent

Dette viser ferske oktober-tall fra Eiendom Norge.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Starten av en ny måned betyr oppsummering av måneden som er forbi - deriblant gjennom boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

Og, tallene viser at boligprisene steg med 0,5 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent.

Alt i alt er boligprisene nå 7,1 prosent høyere enn for ett år siden.

- Kan bryte sesongmønsteret

- Boligprisene fortsetter å stige i oktober, noe som er unormalt for denne tiden av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

- Hvis denne trenden vedvarer ut året, er sesongmønstret i det norske boligmarkedet - med stigende priser i første halvår og synkende priser i andre halvår - brutt, fortsetter han.

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund påpeker at boligmarkedet er sterkt preget av «coronaeffekten», og prisutviklingen minner om 2016-nivå.

- Boligen er et nødvendig gode som får høy prioritet i nedgangstider. Pandemien har fått oss til å sette enda større pris på en trygg og god bolig, og lave renter gjør det mulig for mange å betale mer for å oppnå dette. Paradoksalt nok kan den senere tids smitteoppblomstring forsterke denne trenden, sier Geving til Dinside.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Sterkest og svakest

Ifølge oktober-statistikken var det sterkest sesongkorrigert prisutvikling på Romerike med en oppgang på 1,7 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Ålesund m/omegn og Tromsø med uendrete priser.

Sterkest 12-måneders vekst hadde Oslo med en oppgang på 9,5 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 4,2 prosent.

Aldri solgt så mange boliger

DNB Eiendom melder om at deres egne tall viser at de har solgt rundt 14 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor.

Administrerende direktør Terje Buraas tror på videre prisvekst fram mot jul, og at aktiviteten i desember vil bli langt høyere enn hva som er vanlig i julemåneden:

- Vi avblåste sommerferien og fikk rekordhøy aktivitet i juli, nå tror jeg vi kan avlyse juleferien også. Utfordringen i dagens marked er ikke å få solgt sin gamle bolig, men å finne sin nye. Derfor tror jeg mange vil være aktivt på boligjakt også i desember, sier Buraas.

Prisøkning og raskere salg

I og med at DNB Eiendom har kontorer over hele landet, har de også merket seg noen boligmarkedstendenser i de største byene våre, og de oppsummeres her:

  • I Oslo er det solgt hele 30 prosent flere eneboliger enn i fjor, som er en betydelig økning, og i snitt er salget ellers på linje med 2019 i hovedstaden.
  • Bergen har hatt en kraftig økning i salget på rundt 15 prosent, og det er i all hovedsak leiligheter som står for økningen. I Bergen er det sentrumsområdene som ser ut til å få den sterkeste prisveksten, og i snitt ble boligene solgt raskere i oktober enn i september.
  • I Trondheim er det også solgt flere boliger enn i fjor, med en økning på mellom fem og seks prosent. Det er leiligheter som alene som står for omsetningsveksten, i tillegg øker snittprisen i Trondheim i oktober, da det er blant solgt flere dyre tomannsboliger som trekker snittet opp.
  • Stavanger har hatt økning i antall solgte boliger på om lag 15 prosent. Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at boligene selges raskere enn på mange år: Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger har lenge vært langt over landssnittet, men i oktober viser DNBs tall en kraftig nedgang fra september - fra 70 til 50 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer