Bolig- og leieprisstatistikk for februar 2021

Boligprisene stiger, leieprisene stuper

Spesielt hovedstaden utmerker seg, både på eie- og leiemarkedet.

PRIVAT LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan privat lån være løsningen, men det kan være potensielle feller ved private lån også. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen Vis mer
Publisert

Ifølge februar-tallene fra Eiendom Norge steg boligprisene med to prosent, korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,3 prosent.

- Dette er blant de sterkeste februar-månedene i boligprisstatistikkens historie. Kun februar 2009, da markedet hentet seg inn igjen etter finanskrisen, var sterkere, understreker administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Ser vi på leiemarkedsprisene, derimot, kostet det i snitt 9728 kroner å leie en bolig i februar. Det er 0,9 prosent høyere enn i januar, men 0,3 prosent lavere enn i februar 2020, viser ferske tall fra Husleie.no.

Oslo-faktor på både eie- og leiemarked

Hovedstaden har lenge vært preget av høy etterspørsel og lavt tilbud når det gjelder kjøp og salg av boliger - og dette er en avgjørende faktor som presser boligprisene opp.

Februar-tallene til Eiendom Norge viser at Oslo hadde den sterkeste sesongkorrigerte prisutviklingen og den sterkeste tolvmånederes veksten på henholdsvis 2,4 og 15,2 prosent.

Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 0,3 prosent, mens Tromsø har hatt den svakeste utviklingen de siste tolv månedene med en oppgang på 5,6 prosent.

- Flere områder i Norge har nå en årsvekst i boligprisene på over ti prosent. Vi har ikke sett en så sterk utvikling i boligmarkedet siden 2016, sier Lauridsen.

Det er imidlertid en svært så annerledes tendens på leiemarkedet:

- Vi ser tydelig at de strenge tiltakene i Oslo, som nå har vart i fire måneder, virkelig har gitt et utslag i leiemarkedet, sier Kjetil Olsen i Husleie.no til Dinside.

- Snittleieprisen i hovedstaden var i februar på 12 029 kroner, som er fire prosent lavere enn tilsvarende måned i fjor, selv om det er litt opp fra januar, fortsetter han.

Han påpeker videre at det virker som om leieprisene i Oslo har «satt seg» på et permanent lavere nivå.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Leieleilighetene som stuper mest

Husleie.no sine tall viser at det er prisene på treroms leiligheter som går spesielt kraftig ned.

- Vi har lenge sett at nedsatt mobilitet i samfunnet påvirker prisene, og vi hører også flere eksempler fra våre utleiere om at det fortsatt finnes mange som vil oppgradere fra en toroms til treroms, men nå har de rett og slett ikke råd, sier Olsen.

Vanskelig for både leietaker og utleier

I en omfattende undersøkelse fra Husleie.no, hvor mer enn 1600 leietakere og utleiere har svart, kommer det fram at pandemien til dels sterkt har påvirket bolig- og jobbsituasjonen deres:

  • Hele 41 prosent av leietakerne svarer at jobbsituasjonen deres er blitt påvirket av pandemien, og 10 prosent har mistet jobben. I denne sammenheng er det viktig å påpeke at mange som leier ikke tilhører noen høyinntektsgruppe i utgangspunktet - hele 60 prosent av leietakerne oppgir at de tjener under 500 000 kroner årlig.
  • Nesten fire av ti utleiere svarer at deres leietakere har vært forsinket med husleia det siste året, og det skaper selvsagt en vanskelig situasjon. Mange utleiere har lån i banken og andre løpende utgifter på boligen de leier ut, som de slett ikke har fått betalingsutsettelse på.
  • Likevel er det forståelse mellom mange leietakere og utleiere. Det er nemlig slik at 39 prosent av utleiere oppgir at leietaker har vært seint ute med betaling av leie mellom en til tre ganger i løpet av året, samtidig som 76 prosent av leietakerne oppgir at deres utleier har vært forståelsesfull hvis de har vært sene med å betale husleia.
  • Undersøkelsen viser også at strenge smitteverntiltak har påvirket visninger av boliger som ligger ute til leie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer