Boligselger, skaff tilstandsrapport !

- Det er utrolig hvor bevisstløse mange mennesker er når de skal kjøpe eller selge bolig, sier Svein Portaas i Norges Tilstandsrapport Forbund. Han viser til den voldsomme økningen i antall bolig-rettstvister og mener de fleste tvister kan unngås ved hjelp av tilstandsrapporter.

Publisert

Landets domstoler opplever en eksplosjon i antall rettssaker som følge av bolighandler. Den nye avhendingsloven - som stiller større krav til selger - er den viktigste forklaringen på at boligkjøpere og -selgere stadig oftere møtes i retten.

I de fleste tvister er det kjøper som krever erstattet kostnader til utbedring av skjulte feil og mangler. Og ofte hjelper det ikke en gang at selger ikke var klar over manglene.

Hva med selger?

Intensjonen med avhendingsloven har vært å bedre forbrukerens rettigheter ved bolighandler.

- Avhendingsloven har i høyeste grad bedret boligkjøpernes situasjon, men for selgerne er situasjonen en annen, sier Portaas.

Den nye loven sier blant annet at selger er ansvarlig for skjulte feil og mangler ved boligen i fem år etter salget.

- Avhendingsloven understreker riktignok boligkjøperens undersøkelsesplikt, men selgers opplysningsplikt går foran. Derfor bør selger legge mye energi i å forvisse seg om at kjøper vet alt han eller hun bør og skal vite om boligen.

Skaff tilstandsrapport

En grundig tilstandsrapport er etter Portaas mening den beste garantien mot fremtidige erstatningssøksmål fra kjøper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.