Bommet på vaksinen

Influensaen er kommet til landet, og det er lite vi kan gjøre med det. Vaksinen vi har virker ikke!

Publisert
Sist oppdatert

I Trondheim er det allerede påvist ti tilfeller av influensa, og i Storbritannia er fem barn døde. Det er Fujian-viruset som har gjort sin entré, og det hadde ikke vaksinemakerne regnet med.

Det er et omfattende arbeid som ligger bak kampen mot influensaepidemiene. I februar hvert år møtes forskere og produsenter hos Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Genève for å finne ut hva man har i vente til vinteren, og hvilke typer vaksiner som må produseres før sykdommen når oss.

De hadde regnet med at også årets influensavirus ville komme fra Panama-stammen, som den har gjort de fleste årene mellom 1998 og 1999.

Men det gjør den altså ikke.

- Sammensetningen av influensavaksinen bestemmes i februar for at alle skal rekke å lage den, og etter at den ble bestemt har viruset forandret seg, forklarer avdelingsdirektør for smittevernsdivisjonen i Folkehelsa, Hanne Nøkleby.

Hun anbefaler likevel folk å ta vaksinen.

- Dette betyr at man kan bli syk selv om man er vaksinert, men vaksinen vil som alltid gi beskyttelse mot ytterligere komplikasjoner av sykdommen, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer