Bommet på vaksinen

Influensaen er kommet til landet, og det er lite vi kan gjøre med det. Vaksinen vi har virker ikke!

Publisert
Sist oppdatert

I Trondheim er det allerede påvist ti tilfeller av influensa, og i Storbritannia er fem barn døde. Det er Fujian-viruset som har gjort sin entré, og det hadde ikke vaksinemakerne regnet med.

Det er et omfattende arbeid som ligger bak kampen mot influensaepidemiene. I februar hvert år møtes forskere og produsenter hos Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Genève for å finne ut hva man har i vente til vinteren, og hvilke typer vaksiner som må produseres før sykdommen når oss.

De hadde regnet med at også årets influensavirus ville komme fra Panama-stammen, som den har gjort de fleste årene mellom 1998 og 1999.

Men det gjør den altså ikke.

- Sammensetningen av influensavaksinen bestemmes i februar for at alle skal rekke å lage den, og etter at den ble bestemt har viruset forandret seg, forklarer avdelingsdirektør for smittevernsdivisjonen i Folkehelsa, Hanne Nøkleby.

Hun anbefaler likevel folk å ta vaksinen.

- Dette betyr at man kan bli syk selv om man er vaksinert, men vaksinen vil som alltid gi beskyttelse mot ytterligere komplikasjoner av sykdommen, sier hun.

I og med at det er første gangen Fujian-viruset rammer Norge er vi også mer mottagelige for det enn tidligere influensavirus som vi har bygget opp en viss motstandskraft for.

Folkehelsa regner ikke med at årets influensaepidemi vil ta flere menneskeliv enn tidligere.

Kommer til jul
I Trondheim er det allerede registrert ti tilfeller, men sykdommen vil ikke slå til for fullt før nærmere jul.

- Det har vært en større sirkulasjon av influensaviruset enn det som er vanlig i flere land, fordi viruset er forandret og flere mennesker dermed mangler immunitet. Det er trolig derfor det er kommet flere smittede mennesker hit til landet så tidlig også, sier Olav Hungnes ved Folkehelseinstituttet til Tidsskrift for den norske lægeforening.

Fujian-viruset har også spredt seg til Storbritannia, der det har tatt livet av fem barn - to i England og tre i Skottland.

Men Hungnes understreker at dødsfallene i Storbritannia ikke betyr at dette er et spesielt dødelig virus.

- Dette er ikke det verste vi har sett, vi er bare ikke vant til at det kommer så tidlig som nå, sier han.

Mozon.no, 11.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer