Bønder får ikke bredbånd

Konkurranse skulle gi gode teletjenester over hele landet. I dag mangler store deler av landet bredbånd, og mobildekningen varierer. Verre blir det, sier eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

- Nå skal du ikke lenger enn til utkanten av Oslo, Bergen og Tromsø før det blir vanskelig å få bredbånd. Mobildekningen er variabel over hele landet, sier teleforsker Eli Skogerbø.


Da Norge åpnet for telekonkurranse i 1998, skulle det gi lavere priser samt utbygging av telefoni- og bredbåndsnett over hele kongeriket.

I dag legger Skogerbø fram resultatene av et storstilt forskningsprosjekt om liberaliseringen av det norske telemarkedet.

Verre

- Konkurransen fordeler ikke nødvendigvis likt. Og den nye Ekomloven er ikke rettet inn mot å løse disse problemene, sier Skogerbø, til daglig professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Ekomloven, som trådte i kraft i juni, er Norges nye lovgivning for elektronisk kommunikasjon.

Loven, som implementerer EUs nye telelovgivning, bidrar slett ikke til et noenlunde likt tjenestetilbud til telekunder i Norge, mener forskeren.

- Ekomloven er en konsekvens av harmonisering av telelovgivningen i EØS-landene, ikke av ønsker om å fordele teletjenester til alle, sier Skogerbø.

Skjevt

Hun mener Norge nå har gått bort fra et tradisjonsbundet prinsipp, nemlig teletjenester som et fellesgode.

I dag er det kun leveringsplikt på vanlige analoge telefonlinjer. Teleselskapene har ingen leveringsplikt på verken ISDN, bredbånd eller mobilnett - tjenester som brukes av over to millioner nordmenn.

- Myndighetene har i praksis forlatt målsetningen om at alle skal ha tilgang de samme teletjenestene til samme pris, sier Skogerbø.

Dette til tross for at folk over hele landet etterspør både bredbånd og god mobildekning.

Vil ha

- Folk ønsker seg disse tjenestene. Vår forskning viser at de godtar dårlig mobildekning, men ikke manglende bredbåndsutbygging, sier Skogerbø.

Likevel får ikke alle dette.

En av grunnene er at det i store deler av distrikts-Norge ikke er stort nok kundegrunnlag for kommersiell utbygging av teletjenester.

- Utkant-Norge gir ikke lønnsom drift, sier hun.

Dyrere

Forskernes kartlegging av virkningen av konkurransen ga et overraskende resultat:

Konkurranse ga ikke lavere priser for alle, slik intensjonen var.

Sammen med kollega Tanja Storsul har hun tidligere påvist at prisene for enkelte grupper faktisk steg da konkurransen kom.

De som ringer mye, fikk lavere kostnader. De som ringer lite, fikk høyere kostnader.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer