Bønn helbreder ikke

FORSKNING: Tro kan flytte fjell, sier ordtaket. Men stemmer det? Ifølge en undersøkelse utført av amerikanske leger er konklusjonen at bønn ikke kurerer. Men kritikerne har forklaringen klar.

Virker det?
Virker det? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tror du på helbredelse fra sykdom ved bønn? Tidligere undersøkelser har hatt indikasjoner på at det faktisk er tilfellet.

Nå har amerikanske leger lagt fram en rapport som viser at hjertepasienter som ble bedt for av grupper av ukjente mennesker, ikke ble friskere enn andre pasienter.

Bønn som legemiddel var altså uten virkning.

Grunnlaget for undersøkelsen

Det var leger fra Duke University Medical Centre som sto bak undersøkelsen som foregikk over tre år på hele 750 pasienter. Pasientene var fordelt på ni sykehus i delstaten North Carolina.

Totalt var tolv bønnegrupper involvert i prosjektet, og omfattet flere ulike trosretninger: Kristne studenter og forskere i Englandbuddhister fra Nepalen gruppe religiøse amerikanske mødrenonner fra et kloster i Baltimore, og muslimske sufier. I følge Forskning.no ble til og med noen bønner sendt med e-post til Jerusalem og hengt opp på Klagemuren.

Labert resultat. Forklaringen klar

Dessverre viste resultatene at de utallige bønnene ikke hadde noen innvirkning på pasientenes helsetilstand.

Kritikere av undersøkelsen tok imidlertid resultatene med fatning. De påpekte at Bibelen er klar på at man ikke skal sette Gud på prøve.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer