Boom av unge, dårlige betalere

Antallet 18- og 19-åringer med betalingsanmerkninger øker kraftig.

Publisert
Sist oppdatert
[En del] synes ikke det er så farlig at de har fått et inkassokrav. Det får jo ingen særlige konsekvenser for dem der og da.Tenåringenes gjeld har økt med 50 prosent.

– Dette er en svært uheldig utvikling. I alle andre aldersgrupper er det blitt færre dårlige betalere det siste året, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Lukker du øynene for betalingsanmerkninger kan det ramme deg hardt senere i livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no
Lukker du øynene for betalingsanmerkninger kan det ramme deg hardt senere i livet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.no Vis mer


Til sammen 950 unge under 20 år er registrert som dårlige betalere. Det er en økning på over 20 prosent siden mars i fjor, viser nye tall fra kredittopplyningsfirmaet Experian. Gjelden deres har vokst med 2000 kroner, og tenåringene skylder i gjennomsnitt 12 500 kroner hver.

Mobiltrøbbel

Mobiltelefonen er den største årsaken til betalingsproblemene. Mange takler ikke overgang fra kontantkort til abonnement.

Finn billigste abonnement med DinSides Mobilkalkulator.

Kontantkort gjør det lettere å ha kontroll på mobilforbruket i tenårene. Problemet kommer når ungdommene blir myndige og får lov til å tegne abonnement.

– Mange unge er veldig aktive på mobilen og tenker ikke over hvor mye det koster. Det er ikke uvanlig med mobilregninger på 15 000-20 000 kroner. Det sier seg selv at det er omtrent umulig for ungdommer uten fast jobb å betale så store regninger, sier Rolf Wilhelmsen.

Rydd opp i økonomien:

 • Husk at det som kjøpes eller lånes skal betales tilbake. Betalingsanmerkninger kan hindre deg i å få mobilabonnement eller kjøpe leilighet.
 • Lag deg en oversikt over dine løpende inntekter og utgifter, og når de skal betales. Sett av et månedlig beløp som dekker dine faste utgifter.
 • Kontakt den du skylder penger så raskt som mulig, dersom du ikke kan betale. De vil hjelpe deg.
 • Dersom du får betalingsproblemer, så be om en tilbakebetalingsavtale som gjør at du kan rydde opp.
 • Kilde: Aktiv Kapital


  Ring billig uten startavgift

  - Ikke så farlig

  Aktiv Kapital håndterer inkassosaker, og har forsøkt å ta direkte kontakt med ungdom, for å unngå inkasso. Ikke alle er motivert for dette.

  – En del tar ikke situasjonen særlig alvorlig og synes ikke det er så farlig at de har fått et inkassokrav. Det får jo ingen særlige konsekvenser for dem der og da. De er for unge til å skjønne rekkevidden av å ikke betale gjelden sin.

  Andre blir lettet når de får en telefon fra inkassoselskapet.

  – Vi snakker med mange ungdommer som synes det er utrolig vanskelig å styre egen økonomi. De blir glad når vi ringer og foreslår hvordan saken deres kan løses. Vi er hyggelige på telefonen, ingen skal være redd for å bli møtt med fordømmelse, sier Rolf Wilhelmsen.

  Hvis regningene likevel ikke blir betalt etter flere varsler, ender kravet i rettsapparatet. Ungdommer med betalingsanmerkning kan få problemer med å få forsikringer og lån.

  I ordentlig trøbbel? Sjekk om du kan få gjeldsordning.


  Kilde:Newswire

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer