- Bør betale for korridorpasienter

Omkring to prosent av norske sykehuspasienter ligger i korridoren. Kirurg og forsker Jarle Norstein mener eneste løsning er at sykehusene må betale dyrt for å ha pasienter på gangen.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norstein antyder at flinke økonomiavdelinger på sykehusene bevisst velger å ha korridorpasienter fordi det er lønnsomt for sykehusene å ha pasientene på gangen.

Det kommer frem i en artikkel Norstein har på trykk i denne ukens utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les også: Korridorsenger straffer seg

- Vi har i gjennomsnitt omkring to prosent av pasientene i korridoren på norske sykehus. Dette er et problem som ikke ser ut til å gå over av seg selv. Det må gjøres noen effektive tiltak, sier Norstein til DinSide Helse.

- Med de rådende finansieringssystemer er korridorpasienter meget lønnsomt for helseforetakene, og man kan ikke vente at det skal bli færre korridorpasienter uten sterke økonomiske stimuleringstiltak, mener Norstein, som har jobbet ved flere norske sykehus.

Påføre sykehuset kostnaderIfølge Norstein er korridorpasienter et fenomen som ikke gjenspeiles i samme omfang for eksempel i statistikk fra Sverige og Danmark. Han kaller den vedvarende forekomsten av korridorpasienter "et av norsk sykehusvesens store mysterier".

Data fra Norsk pasientregister gjengitt på nettstedet Fritt sykehusvalg, viser at det i perioden 1. mai til 31. august 2006 var gjennomsnittlig 256 korridorpasienter per døgn ved norske sykehus. Det vil si fem korridorpasienter per sykehus i gjennomsnitt. Tallet varierer sterkt fra sykehus til sykehus, fra 0 til 52 korridorpasienter. Tallet var 253 de påfølgende fire månedene, mens tallet var 283 1. tertial i 2007.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer