Bør dere gå fra hverandre?

Lurer du på om det er på tide å avslutte forholdet? Her finner du sjekklisten du trenger for å finne ut om forholdet er liv laga, og hjelp til å gå fra noen uten å såre dem unødig.

Publisert
Sist oppdatert

Er det ikke håp?

Eksperter mener at dersom det ikke er barn involvert, er det på tide å avslutte et forhold når en av de involverte ikke lenger har nytte av forholdet. Hvis du ikke får det du vil og trenger av å være sammen med noen, er det på tide å gå videre.

Selv om mange ser på dette som egoistisk, kan ikke forholdet være godt for noen dersom én av partene ikke er fornøyd. Det er mye sunnere å finne et forhold som passer for deg og gir deg det du trenger, enn å holde fast på et du ikke er fornøyd med.

Vi kjenner alle noen som lever i et usunt forhold, men enten ikke vil eller kan forlate det. Disse personene bruker opp all energien sin på det hanglende forholdet, og det er livet for kort til.

Et forhold skal berike livet ditt. Problemet er at mange forsaker sitt eget for å hjelpe andre med sitt. Det er bedre å bestemme seg for hva man vil, finne noen andre som også har gjort det, og se om dere kan passe sammen.

Tenk litt over hva du vil ha før du involverer deg romantisk med en annen. På den måten er sannsynligheten større for at du får et sunt forhold og raskt blir kvitt de usunne.

Noen som lever i langvarige forhold finner etter hvert ut at de har gitt opp sine egne drømmer og fremtidsplaner for å passe med den andres. Det at det er så vanskelig å avslutte et forhold fører til at mange glemmer å tenke på seg selv. Dette skaper en frykt for tap, og en usikkerhet som gjør at vi vil holde på at forhold som helt tydelig ikke er bra.

Samlivseksperter sier at vi er nødt til å forstå at vi går alene gjennom livet, selv om vi er sammen med noen andre.

Og det er ikke så ille som det høres ut. For mange er det ganske frigjørende.

Så, bør jeg avslutte forholdet?
Alle forhold går gjennom opp- og nedturer. Det er normalt, og de fleste par kommer seg gjennom vanskelige tider. Selv om ekspertene sier at det ikke er en formel for når man skal avslutte et forhold, er det en del ting man kan se etter.

Hvis du kan krysse av på flere av punktene under - og problemene har vart en stund, er det antagelig på tide å gå videre.

1) Du får ikke lenger det du trenger og vil ha i forholdet. Det er bare å innse det. Du er ikke fornøyd, og sjansene er store for at partneren din heller ikke er det.

2) Du kommuniserer ikke med partneren din. Alle har forskjellige måter å kommunisere på, men forholdet virker ikke hvis dere må bruke all energien på å prøve å kommunisere med hverandre. Det er bare for slitsomt.

3) Du gleder deg ikke til å bruke tid sammen med partneren din. Det kan godt hende at dere fremdeles har et bra sexliv, men du snakker ikke med partneren. Dere foretrekker å bruke tiden sammen med andre for å unngå å være alene sammen.

4) Du kritiserer eller detaljstyrer partneren din. Hvis du alltid er opptatt av en del av partnerens personlighet eller utseende, ikke se på partneren - se på deg selv. Forelskede overser mindre irritasjonsmomenter og ser på det store bildet.

5) Du sammenligner partneren din med andre. Når du elsker noen, sammenligner du ikke han eller henne med andre. Hvis du gjør dette må du tenke deg om.

6) Du prøver å forandre partneren. Vi blir ofte forelsket i personer som ikke passer oss. Hvis du oppdager at du konstant prøver å forandre partneren din, bør du tenke deg om.

7) Dere ler ikke lenger. Humor er noe alle forhold trenger. Hvis du ikke lenger synes vitsene hans er morsomme, eller dere ikke kan ha ”lette” samtaler sammen, er det er tegn på at forholdet har mistet futten.

8) Du står for all givingen (eller mottagingen). Forhold handler om gjensidig gevinst. Hvis en partner får mer enn den andre er forholdet usunt.

9) Vennene dine vil ikke lenger være sammen med deg når du er sammen med partneren din. De dine liker kanskje partneren din, men de liker ikke effekten partneren din har på deg lenger. Ofte kan vennene dine fortelle deg sannheten, og være de første som ser at forholdet er på vei i grøfta.

10) Du har det ikke bra med deg selv lenger. Tenk på hvordan det føltes da du ble forelsket. Hvis denne følelsen mangler, bør du vurdere forholdet.

Uansett hvor passende det er å forlate et forhold, kan det føles verre enn døden. Du har rett til å føle deg trist og sørge over det som kanskje kunne ha skjedd.

Det er nesten umulig å unngå smerten hvis du skal komme deg videre til det neste forholdet, men noen ganger er det den eneste utveien.

 

Mozon.no, 28.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer