Bør du binde renten?

Fastrenten er - som den flytende - på vei ned. Er det på tide å binde boliglånsrenten?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Generelt er det slik at lån med fast rente vil være litt dyrere enn lån med flytende rente.

Dette fordi utlånerne vil ha en viss betaling for ulempen med å binde pengene over lang tid, sier Are Slettan, redaktør i iMarkedet.

Fast rente på vei ned

Ifølge Slettan er situasjonen for tiden motsatt: Flytende rente er dyrere enn bundet rente. Dette fordi Norges Bank har skrudd opp det løpende rentenivået for å dempe presset i norsk økonomi.

Bør du binde renten?

Samtidig ser man nå at renten er på vei ned, og de faste rentesatsene er en refleksjon av forventet lavere flytende rente i fremtiden.

Rentesatsene i de fem største norske bankene kan du se ved å klikke på lenken øverst til høyre.

Noen dårlige

- Når det gjelder de aktuelle bankene, er det påfallende hvor store variasjonene er. Noen er åpenbart for dyre. Men dersom man tar utgangspunkt i de beste rentene for hver bindingstid, vil jeg si at prisingen rimer godt med det man ser i det profesjonelle rentemarkedet, hvor slike ting fastsettes i kontinuerlig handel: Renten med ett års bindingstid er klart lavere enn flytende. Deretter går det svakt oppover igjen frem til ti år. Det er altså ingen åpenbar "feilprising" av disse rentene, sier Slettan.

- I likhet med markedet tror jeg at flytende renter er på vei ned. Men det er lite sannsynlig at det flytende rentenivået synker mer enn et halvt prosentpoeng denne våren. Derfor ville jeg - hvis jeg satt med flytende nominell rente på 7,45, byttet til 6,60 prosent på tre år - for å få renten mest mulig ned fort og trygt. Så ville jeg håpet på et like godt eller bedre tilbud om tre år, sier Slettan.

Vent, men bind

Huseiernes Landsforbund (HL) råder huseiere med flytende boliglånsrente til å inngå avtaler om fastrente i år.

- Det beste nyttårsforsettet for huseierne må bli å gjøre hverdagen mindre utsatt for uforutsette og uønskede prissvingninger. Derfor er vårt råd at alle som har flytende rente på boliglånet bør binde renta i løpet av det nye året. Du bør imidlertid vente til fastrenten kommer ned mot 6,0 prosent før du binder den for to eller tre år, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Lavere rente i vente

Som følge av Norges Banks rentenedsettelse i desember, vil de fleste låntakerne få fra 0,5 til 0,6 prosentpoeng kutt i renten på sine lån fra slutten av januar.

Ikke egen medisin

- I tillegg forventer vi ytterligere to rentenedsettelser på 0,5 prosent hver i løpet av året. Kanskje kommer den neste allerede under Norges Banks rentemøte den 22. januar og deretter etter at tariffoppgjøret er i havn i mai eller juni. Da vil fastrenten forhåpentligvis nærme seg vårt måltall på 6 prosent, sier han.

For de som ønsker å gamble, kan man vente helt frem til rentemøtet i desember i håp om ytterligere rentereduksjon. Dette vil avhenge av utviklingen i norsk og internasjonal økonomi.

- Jeg kommer selv til å følge denne oppskriften, sier Peter Batta.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer