Bør du binde renten?

Norges Bank har gjort det igjen: hevet renten. Hva gjør du? Lønner det seg å ha fast eller flytende rente? DinSide har vurdert saken.

Publisert

Stiger renten?

Det er ikke enighet blant ekspertene når det gjelder den videre utviklingen i rentenivået. Alt avhenger i høy grad av det statsbudsjettet som legges frem av regjeringen onsdag 4. oktober. Tror markedet og nasjonalbanken at statsbudsjettet vil bidra til en fornuftig økonomisk utvikling, er det sannsynlig at vi ikke får se flere renteøkninger. Tror man derimot at statsbudsjettet kan bidra til økt inflasjon, er det sannsynlig at renten vil stige enda mer. Usikkerheten er med andre ord stor. Årsaken til dette er at den norske stat har to instrumenter til å styre økonomien med, nemlig finanspolitikken og pengepolitikken.

Finanspolitikken handler om at staten styrer inntekter og kostnader i samfunnet. Det vil si hvor mye staten skal kreve i skatter og avgifter (=inntekter), og hva som blir brukt til for eksempel utbygging av veier, trygd, samferdsel og eldreomsorg (=kostnader).

Pengepolitikken handler om rente og valuta. Valutaen er ikke noe reelt styringsinstrument, da Norge har bundet valutaen sin opp imot de andre valutaene i den Europeiske Unionen. Da står vi tilbake med renten, og den styrer Norges Bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer