Bør du binde strømmen?

Redd for en kald vinter og skyhøye strømpriser? Da kan du velge fastpris på strøm. Men lønner det seg å binde nå?

Publisert
Sist oppdatert
Dagens fastprisavtaler er i øvre prisleie.Trine P. Gaustad, Ustekveikja Energi


Strømprisene er vanskelige å forutsi. Nedbørsmengde, tilbud og etterspørsel, ja, det er mange faktorer som gjør at prisen går opp eller ned. Og siden strømmarkedet er såpass uforutsigbart er det vanskelig å si sikkert hvilken avtale som passer best.

>> DinSides strømkalkulator

Hvorfor velge fastpris?

Om ikke lommeboken din tåler store svingninger i strømprisen, kan det kanskje være en ide å binde strømmen. Det kan du gjøre med en fastprisavtale.

Katarina Finneng, Hafslund
Katarina Finneng, Hafslund Vis mer


Fastprisavtalene fungerer nærmest som om du skal binde renten. Du vil da antagelig betale høyere pris enn hva som er den "flytende" prisen på tidspunktet du binder, men du er sikret dersom den flytende prisen skulle skyte i været.

- Har du en økonomi som du ikke har helt oversikt over, bør du til enhver tid binde strømmen. Men dersom du har en økonomi som tillater svingninger, vil variable strømpriser være det gunstigste over tid, sier informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng til DinSide.

LES OGSÅ: Guide til billigere oppvarming

Høy pris

Trine Prestsveen Gaustad, Ustekveikja Energi
Trine Prestsveen Gaustad, Ustekveikja Energi Vis mer

Om du er redd for at prisen på strøm vil øke på vinteren, kan du vurdere å binde strømmen. Likevel er det mye som tyder på at det nå ikke er et veldig gunstig tidspunkt å gjøre nettopp dette.


- Dagens fastprisavtaler er i øvre prisleie, sammenlignet med prisene som har vært i markedet hittil i år, sier markedssjef i Ustekveikja Energi, Trine Prestsveen Gaustad.

Hun sier at i år var det mest gunstig å binde strømmen på våren, da prisen var lav. I motsetning til i fjor høst. Da strømprisene steg kraftig på høsten, var det mange som inngikk fastprisavtaler, i frykt for at den skulle stige ytterligere. Men da var fastprisen allerede på topp, og det var mange som inngikk en dyr avtale på det tidspunktet.

Det bør du også ta i betraktning nå, som prisene ligger relativt høyt. Gaustad fra Ustekveikja Energi vil likevel ikke fullt og helt fraråde kunder å velge en fastprisavtale, hvis behovet for forutsigbarhet er stort.

- Prisene i kraftmarkedet varierer mye hyppigere enn rentemarkedet. Derfor er det vanskelig å se om en fastprisavtale er god eller ikke, sier Gaustad.

- Vi skulle gjerne visst hvilken type avtale som vil være mest lønnsom de fem neste årene, men vi har ingen glasskule vi heller, sier hun.

Strømsparetips

Strømprisen for 3. kvartal 2007

 • For 1-års fastpriskontrakter var strømprisen 36,5 øre/kWh.
 • Variabel pris var 19,5 øre/kWh
 • Spotprisen var 9,1 øre/kWh.

  Alle prisene uten avgifter og nettleie Kilde: Statistisk sentrabyrå


 • Hvilke andre alternativer har du?

  Statistisk sentralbyrås strømprisstatistikk for tredje kvartal i år viser at fastpris var desidert det dyreste strømalternativet (se tabell til høyre). Derfor kan det være lurt, dersom du er villig til å leve med litt forutsigbarhet, å velge variabel pris eller spotpris.

  Spotpris blir ofte kalt markedspris, og kan sammenliknes med lånemarkedets tilbud om flytende rente. Denne avtalen er lukrativ fordi den ofte er billigst over lengre tid, men siden prisene oppdateres kontinuerlig, er du nødt til å finne deg i en ganske uforutsigbar strømregning.

  - Når man ser spotpriser over tid, er det absolutt det gunstigste alternativet, sier forskningsleder Torstein Bye ved Statistisk sentralbyrå, til DinSide.

  Variabel pris er den vanligste avtaletypen for norske forbrukere. Denne avtalen innebærer at strømleverandørene må informere både kunder og Konkurransetilsynet om prisendringer 14 dager før de trer i kraft. Med andre ord vil prisene ligge fast litt lenger enn ved spotpris, men selvfølgelig langt mer flytende enn ved fastpris.

  Tåler du ikke et strømsjokk i vinter? Da bør du vurdere å binde strømmen. Kan du takle litt svigninger i strømprisen, er det nok lurt å velge et "flytende" prisalternativ.
  Tåler du ikke et strømsjokk i vinter? Da bør du vurdere å binde strømmen. Kan du takle litt svigninger i strømprisen, er det nok lurt å velge et "flytende" prisalternativ. Vis mer


  Les mer om de forskjellige alternativene her.

  Finn billigste strøm

  Rådene fra alle ekspertene DinSide har snakket med, er å orientere seg godt i markedet. For å få full oversikt over strømpriser i forskjellige selskap bør du ta en titt på strømverktøyene fra DinSide:

 • Strømkalkulator
 • Denne kalkulatoren regner ut hvilket selskap som kan gi deg billigst strøm. Du kan lett sammenlikne de forskjellige prisplanene, men du må selvfølgelig tenke selv hvilken risiko du er villig til å ta.

 • Oppdaterte pristabeller
 • DinSide har også lister over de billigste og dyreste prisene hos strømselskapene. Disse oppdateres automatisk og kontinuerlig, med tall fra Konkurransetilsynet. Her er oversiktene: Spotpris, variabel pris og fastpris.

  MER OM STRØM PÅ DINSIDE:  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer