Arvede midler i ekteskap

Bør du bruke arv til å betale felles boliglån?

Ekspertene anbefaler deg å lage gode avtaler med partneren din dersom du betaler ekstra på boliglånet med penger du har arvet.

LAG EN AVTALE: Dersom du investerer i noe du og partneren eier sammen med penger som egentlig bare er dine, bør dere lage en avtale om hva som skjer dersom det en gang i framtiden blir brudd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LAG EN AVTALE: Dersom du investerer i noe du og partneren eier sammen med penger som egentlig bare er dine, bør dere lage en avtale om hva som skjer dersom det en gang i framtiden blir brudd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sett at du arver en god pengesum som du ønsker å investere i noe som sannsynligvis stiger i verdi. Du sitter gjerne med et stort boliglån du ønsker å betale ned mer på, noe som slett ikke er dumt i disse dager med økende rente, og bolig er en eiendel som ofte har verdistigning.

Men, så er det også slik at du ikke eier boligen alene, men sammen med en ektefelle, og dere har også felles boliglån.

Hva skjer når du bruker arvede midler, altså penger som kun er dine, til å betale felles boliglån dersom det blir samlivsbrudd i framtiden og boligen selges? Da er du vel interessert i å få avkastning for de ekstra pengene du investerte i boligen?

To alternative løsninger

Advokat Andreas Poulsson i Codex forteller at denne problemstillingen er mest relevant for ektefeller som har såkalt felleseie som skal deles likt ved brudd, i motsetning til samboerpar.

- Arvede midler er såkalte skjevdelingsmidler som kan holdes utenfor delingen mellom ektefeller ved brudd. Det samme gjelder avkastningen av slike midler, sier Poulsson til Dinside.no.

Dersom arvede midler brukes til å betale ned felles boliglån, må det imidlertid avtales mellom ektefellene hvis disse midlene skal gi boligprisavkastning ved brudd, legger advokaten til, som foreslår følgende to måter dette kan løses på:

  1. Parten som har arvet penger og bruker dem til å betale felleslånet kan kjøpe en større del av boligen, slik at ektefellene eksempelvis eier boligen 60/40 i stedet for 50/50.
  2. En annen løsning er at beløpet én ektefelle investerer med arvede penger, tilbakebetales med boligprisavkastning ved brudd.

Begge alternativene over må avtalefestes i en ektepakt, for eksempel, og da vil avtalen sammen med kontoutskrift av arvet beløp være nok dokumentasjon til ettertiden.

Være føre var

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, anbefaler på det sterkeste at partene i forholdet får i stand en avtale for hvordan dette skal håndteres ved brudd før de tar opp eller nedbetaler ekstraordinært på felles boliglån, uavhengig av om de er gift eller samboere.

- Ektepar vil, for eksempel, ikke automatisk få med verdiendringen på boligen dersom én eller begge betaler ned felleslånet med arvede midler. I stedet vil de få inflasjonsjustering av beløpet, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

Hun anbefaler ektepakt for gifte par og samboerkontrakt for samboere. Sistnevnte avtale er ikke-eksisterende i 80 prosent av samboerpar, ifølge undersøkelser Danske Bank har gjennomført.

Konflikter knyttet til arvede midler i ekteskap og ved brudd, er vanlige, ifølge adovat Poulsson i Codex. Det kan være knyttet til nedbetaling av lån eller oppussing av felles bolig. I sistnevnte tilfelle kan det, for eksempel, være vanskelig å spore det konkrete utslaget oppussing av badet har å si for boligverdien, spesielt hvis det går en stund mellom investeringen og bruddet som fører til boligsalg.

- Ikke del lånet i to

Poulsson påpeker videre at det er bedre at ektepar justerer eierandelen sin i boligen når arvede midler brukes til å nedbetale felles gjeld, framfor å dele opp ett lån i to lån som hver part betaler individuelt.

- Selv om ektefellene har hvert sitt lån som de betaler ulikt, er det ikke slik at den som betaler ned mest, får mest igjen ved brudd, fordi det ektefeller eier sammen, altså boligen i dette tilfellet, uansett likedeles ved brudd om ikke annet er avtalt, forklarer Poulsson.

Han anbefaler, derimot, ektepar på generelt grunnlag om å holde skjevdelingsmidler, som arv, adskilt fra det de eier sammen, nettopp fordi det kan være vanskelig å tilbakespore bruk av disse midlene til fellesskapet.

- Det er smart å investere arvede midler i noe som stiger i verdi, ikke til forbruk og ting som synker verdimessig. Ett alternativ kan være at den som har arvet penger, investerer disse i en utleiebolig på egenhånd, avslutter advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer