Arvede midler i ekteskap

Bør du bruke arv til å betale felles boliglån?

Ekspertene anbefaler deg å lage gode avtaler med partneren din dersom du betaler ekstra på boliglånet med penger du har arvet.

LAG EN AVTALE: Dersom du investerer i noe du og partneren eier sammen med penger som egentlig bare er dine, bør dere lage en avtale om hva som skjer dersom det en gang i framtiden blir brudd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
LAG EN AVTALE: Dersom du investerer i noe du og partneren eier sammen med penger som egentlig bare er dine, bør dere lage en avtale om hva som skjer dersom det en gang i framtiden blir brudd. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Sett at du arver en god pengesum som du ønsker å investere i noe som sannsynligvis stiger i verdi. Du sitter gjerne med et stort boliglån du ønsker å betale ned mer på, noe som slett ikke er dumt i disse dager med økende rente, og bolig er en eiendel som ofte har verdistigning.

Men, så er det også slik at du ikke eier boligen alene, men sammen med en ektefelle, og dere har også felles boliglån.

Hva skjer når du bruker arvede midler, altså penger som kun er dine, til å betale felles boliglån dersom det blir samlivsbrudd i framtiden og boligen selges? Da er du vel interessert i å få avkastning for de ekstra pengene du investerte i boligen?

To alternative løsninger

Advokat Andreas Poulsson i Codex forteller at denne problemstillingen er mest relevant for ektefeller som har såkalt felleseie som skal deles likt ved brudd, i motsetning til samboerpar.

- Arvede midler er såkalte skjevdelingsmidler som kan holdes utenfor delingen mellom ektefeller ved brudd. Det samme gjelder avkastningen av slike midler, sier Poulsson til Dinside.no.

Dersom arvede midler brukes til å betale ned felles boliglån, må det imidlertid avtales mellom ektefellene hvis disse midlene skal gi boligprisavkastning ved brudd, legger advokaten til, som foreslår følgende to måter dette kan løses på:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer