Når et matprodukt promoteres med å være fritt for en ingrediens, er det lett å tro at denne ingrediensen ikke er bra for helsa.
Stadig flere glutenfrie matvarer dukker opp i dagligvarehandelen, så er det da slik at vi bør la være å få i oss dette stoffet?
For de aller fleste av oss er svaret nei. Mest sannsynlig kan du trygt spise gluten.
Kun 1 av 200 bør unngå gluten
Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg og rug. Også urhvete (spelt) inneholder gluten.
Syk av brød
Folk som lider av cøliaki tåler ikke gluten, men selv om stadig flere ser ut til å rammes av dette er det ifølge Siri Helene Hauge på Lommelegen.no kun inntil én av 200 som har sykdommen.
Dersom du ikke lider av cøliaki er det ingen fordeler ved å kutte gluten fra kostholdet.
Arvelig tendens
Folk i alle aldre kan bli syke med cøliaki, men grunnlaget for å få sykdommen er til stede fra fødselen av.
Se hva brødene inneholder
Man vet ennå ikke hvorfor noen reagerer på gluten og andre ikke. Man har kunnet finne en liten arvelig tendens; de som er i den nærmeste familien til en cøliaker har selv økt risiko for å få sykdommen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger