Boliglån

Bør du ha annuitets- eller serielån?

Forbrukerøkonomene forklarer forskjellen, og gir råd om hvilket lån som passer best for hvem.

LÅNESØKNAD: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. I saken under kan du lese om annuitetslån og serielån, for å finne ut hvilket som passer best for deg og din økonomiske situasjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at serielån er billigst for lånekunden totalt sett, har de aller fleste av oss annuitetslån.

- Hvorfor det?

- Jo, fordi annuitetslån er mer forutsigbart og gir lavere låneutgifter de første årene, svarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, og utdyper:

- Med et annuitetslån betaler lite avdrag og mest renter til å begynne med, men dette er nettopp grunnen til at renteutgiftene totalt sett blir dyrere sammenlignet med et serielån.

Forskjellen på annuitets- og serielån

Før vi går videre og kommer med anbefalinger om hvem som bør velge hvilken type lån, skal vi forklare forskjellen på annuitetslån og serielån:

  • Har du et annuitetslån, betaler du det samme beløpet på lånet hver måned gjennom hele lånets løpetid, selvfølgelig gitt at renta holder seg uendret. I starten betaler du da mest renter og minst avdrag, mens mot slutten av lånet, blir det motsatt.
  • Et serielån, derimot, gjør at månedsbeløpene er høyere i starten og lavere mot slutten av lånets løpetid. Dette er fordi du betaler like store avdrag hele nedbetalingstida, og da avtar renteutgiftene i takt med at lånet betales ned.

Disse bør velge annuitetslån

Annuitetslån passer godt for yngre som er i etableringsfasen og kanskje kan vente noen lønnsøkninger og romsligere økonomi fram i tid, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.