Bor du i Oslo? Du er solgt som dum!

Vattenfall betaler 3.700 kroner for hver av Oslo Energis kunder. Disse må tåle svært høye strømpriser om Sveriges største energiselskap skal gjenvinne sin investering. Den høye prisen må ha sin årsak i at Oslofolk er dummere enn andre.

Publisert

Mens et gjennomsnittlig strømforbruk for en norsk husholdning ligger i overkant av 20.000 kilowattimer, bruker gjennomsnittskunden i Oslo bare 11.000 kilowattimer strøm i året.

Årsaken til dette er at Oslo-folk i større grad enn andre nordmenn bor i leiligheter. De er mindre og de har færre yttervegger enn den vanlige, romslige norske eneboligen.

Det er også flere enslige i Oslo enn i gjennomsnittsbefolkningen.

Vattenfall betaler pr. hode

Oslo Energi ble for en tid tilbake delt i to selskaper. Nettselskapet heter idag Viken energinett, mens selskapet som selger strøm til sluttbrukere heter Oslo Energi. Sistnevnte selskap blir nå solgt til Sveriges største energiselskap Vattenfall.

Bortsett fra datasystemer og rutiner, som Vattenfall sikkert har fra før, inneholder Oslo Energi ingen andre verdier enn sine kunder. For hver kilowattime kundene bruker, klarer Oslo Energi å hale inn et øre eller fire til dekning av sine kostnader og til et overskudd.

Alle kan være borte i morgen

Men hvor mye vil man måtte ta fra kundene for å forsvare en pris på 3.700 kroner pr. kunde? De færreste kundene i Oslo Energi har kontrakter som binder dem til selskapet mer enn én måned. Teoretisk kan altså Vattenfall stå uten kunder i Oslo én måned etter at de overtar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.