Bør du spare i fond nå?

Stadig flere sparer i fond. Er nå et smart tidspunkt å sette sparepengene i fond?

ER DET SMART Å STARTE FONDSSPARING NÅ? En svak kronekurs gjør det isolert sett mindre lønnsomt å plassere penger i utlandet, fordi man vil tape på en eventuell styrking av kronen. Men det er vanskelig å spå hvordan kronekursen vil utvikle seg, sier økonomieksperter. Foto: BERIT B. NJARGA
ER DET SMART Å STARTE FONDSSPARING NÅ? En svak kronekurs gjør det isolert sett mindre lønnsomt å plassere penger i utlandet, fordi man vil tape på en eventuell styrking av kronen. Men det er vanskelig å spå hvordan kronekursen vil utvikle seg, sier økonomieksperter. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF) har det vært en kraftig økning i antall spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond i første halvår 2015.

Det ble opprettet nesten 50.000 nye avtaler om fast sparing i verdipapirfond i løpet av årets seks første måneder, og totalt har nordmenn nå omtrent 760.000 slike avtaler om trekk av et fast beløp fra bankkontoen hver måned, som settes i aksje- eller kombinasjonsfond, ifølge VFF.

Er «riktig» tidspunkt å gå inn i fondssparing på?

LES OGSÅ: Det skiller 100.000 kroner i avkastning på fondssparing og penger i banken

- Vanskelig å «time» markedet

Steinar Holden, professor ved Det økonomiske fakultetet ved Universitetet i Oslo Foto: UIO
Steinar Holden, professor ved Det økonomiske fakultetet ved Universitetet i Oslo Foto: UIO Vis mer


- Det er vanskelig å finne det riktige tidspunktet å gå inn i markedet på. En svak kronekurs gjør det isolert sett mindre lønnsomt å plassere penger i utlandet, fordi man vil tape på en eventuell styrking av kronen. Men det er vanskelig å spå om hvordan kronekursen vil utvikle seg. Det er ikke opplagt at den vil bli sterkere fremover, uttaler Steinar Holden, professor ved Det økonomiske fakultetet ved Universitetet i Oslo til Dinside.

Dette støttes av flere aktører innenfor bank- og fondssparing, som Dinside har snakket med.

Samtlige sier det er vanskelig å «time» markedet, men at man får den største gevinsten dersom man treffer bunnen i markedet.

Problemet er at det er vanskelig å vite når bunnen er nådd.

- Umulig å forutsi topp og bunn

Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank ASA  Foto: DNB
Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank ASA Foto: DNB Vis mer
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand Foto: Storebrand
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand Foto: Storebrand Vis mer- Med sparing i fond, og da særlig i aksjer/aksjefond, er det i prinsippet viktigere å treffe bunnen enn toppen. Men igjen, det er nesten umulig å forutsi når topp og bunn er nådd, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB Bank ASA til Dinside.

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand sier det beste er å akseptere at du ikke kan time markedet.

- Det å spare i fond er egentlig ikke så vanskelig, så lenge du aksepterer at det ikke er mulig å «time» markedet. Du unngår hele timingproblematikken ved å gå inn på en månedlig spareavtale. Da sparer du jevnt både når kursene stiger og faller, sier Picard til Dinside.

Hun understreker at de fleste aksjefond har valutarisiko, men sier at det også finnes fond som tar bort svingningene i valutaen, såkalte «valutasikrede fond».

Kronesvekkelsen har vært en fordel

- Den kraftige kronesvekkelsen de siste årene har vært en stor fordel for investorer som har investert i globale aksjefond, da deres utenlandske investeringer har steget i verdi, forteller Sigrid Wilter Slørstad, strateg i Nordea.

Hun sier videre at valuta ikke er avgjørende for når man bør starte med fondssparing, selv om kronekursen nå er svak i et historisk perspektiv.

- Dersom man har en langsiktig horisont på sparingen sin, og vil spare i fond, anbefaler vi å starte fondssparing nå, uavhengig av valuta, da valutabevegelser jevnes ut over tid, sier Wilter Slørstad videre.

Picard påpeker at et aksjefond er satt sammen av aksjer fra mange ulike selskaper - slik at mange selskaper må gå dårlig samtidig for at fondsandelene skal falle kraftig i verdi.

- Det er like smart å sette inn pengene nå, som i går eller i morgen hvis du har lang horisont på sparingen din, tre-fem år eller mer. Norsk økonomi påvirker kursen til hvert enkelt selskap, men ikke i en entydig retning. Det betyr at et norsk aksjefond kan levere god avkastning også i nedgangstider, sier Picard i Storebrand.

Tenk langsiktig!

Hva er fond?

I et fond betaler du og mange andre inn penger til en forvalter som investerer i forskjellige aksjer og/eller andre verdipapirer.

Ved å kjøpe andeler i et verdipapirfond kan man spre sine midler på mange forskjellige verdipapirer og derved redusere risikoen sammenlignet med plassering i ett enkelt verdipapir.

Det er imidlertid større usikkerhet knyttet til plasseringer i verdipapirfond enn til bankinnskudd.

På den annen side vil plasseringer i verdipapirfond vanligvis gi en høyere forventet avkastning enn tradisjonelle bankinnskudd.

Verdipapirfondene kan inndeles i følgende typer: Aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond og kombinasjonsfond.

Virksomheten i verdipapirfondene er regulert ved Verdipapirfondloven. Et verdipapirfond skal ha et forvaltningsselskap som forretningsfører.
(Kilde: Store norske leksikon)


Når det kommer til sparing, er det flere ting du bør vurdere før du bestemmer deg for hvilken spareform du er komfortabel med.

Du bør vurdere hvor lenge du skal spare og til hvilket formål, og om du er villig til å la sparepengene dine svinge i verdi - og eventuelt hvor mye.

Med tradisjonell baksparing i dag, er rentene så lave at det betyr en reell svekkelse av verdien på grunn av prisstigning og inflasjon.

Når det kommer til fondssparing finnes det ulike muligheter - med ulik grad av risiko.

Korsberg Dalsbø understreker at alle fond opplyser om hvordan de er sammensatt og hvor høy risiko de tar.

- Et vanlig målbilde på risiko er aksjeandelen de har i porteføljen. Normalt vil du kunne forvente høyere avkastning jo mer aksjer du har, men da er du samtidig eksponert for at fondet kan tape seg i verdi. Et fond med lav risiko vil minne mer om banksparing både i svingninger og avkastning, sier han.

LES OGSÅ: Så mye kan du spare på å «glemme» den lave renta

Smart å spre risikoen

Sparer du i fond?

Sparer du i fond, eller vurderer du å starte? (Avsluttet)
Ja, jeg sparer i fond med faste avdrag(42%) 568
Nei, men jeg vurderer å starte(38%) 517
Jeg sparer i fond med ujevne avdrag(11%) 152
Nei, og jeg vil ikke det(6%) 87
Ingen mening(1%) 19
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Picard, er det mange fondssparere i dag som sparer i brede globale fond.

- Noe som er fornuftig med tanke på å spre investeringene sine på flere land, fremfor å satse alt på en børs (Oslo Børs) – man blir mindre sårbar for lokale økonomiske tilbakeslag. Men, når man plasserer investeringene sine utenlands, tar man en annen form for risiko: Valutarisiko, sier Picard.

- Valutarisikoen kan gjøre store utslag på avkastningen. Dersom den norske krona styrkes mens vi har pengene plassert i utanlandske aksjer, vil aksjeavkastningen i norske kroner svekkes.

Men Wilter Slørstad sier til Dinside at det ikke er noen umiddelbare tegn på at den norske krona vil styrke seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer