Bør du vite noe om euro?

Trenger du noen praktiske kunnskaper om euro? Nei, svært få. At 11 EU land innfører en ny felles valuta har få eller ingen praktiske konsekvenser for deg. Frem til nyttårsaften år 2001 kan du glemme hele euroen. I stedet kan du glede deg over euroens konsekvenser for avgiftskåte norske politikere.

Publisert

Du kan ikke betale med euro eller motta euro som kontanter før 1. Januar 2002. Når dagen endelig kommer betyr det ikke annet enn at valutaen du skal veksle til når du reiser utenlands heter euro - ikke pund, pesetas eller lire.

Euroen er allerede innført som eurolandenes offisielle valuta, men frem til 1. Januar 2002 er det først og fremst bank-, aksje- og obligasjonsmarkedet som tar euroen i bruk. Skal du reise i flere europeiske land bør du vite at du allerede nå kan kjøpe reisesjekker i euro. På denne måten sparer du vekslingsomkostninger. Du får imidlertid ikke euro i hendene, men det enkelte lands lokale valuta.

Kan gjøre Norge billigere

Som norsk forbruker har du grunn til å glede deg over euroen. Euroen gjør det lettere å sammenligne priser. Det blir vanskeligere for næringslivet og norske politikere å forsvare skyhøye norske priser (spesielt på importerte varer) og offentlige avgifter når vi enkelt kan vise til hva 200 millioner europeere betaler for de samme varene og tjenestene.

Euroen sikrer også stabile priser på forbruksvarer i alle eurolandene, i motsetning til forbruksvarer importert til Norge som ofte endrer pris som følge av valutasvingninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer