Bør friskuser vaksinere seg?

Trenger du vaksine mot svineinfluensa hvis du sjelden blir syk? Legen svarer.

- Spørsmålet er ikke om du skal ha vaksinen, men om du skal prioriteres for vaksinen, og da er spørsmålet igjen om du er i en av risikogruppene, sier lege Brynjulf Barexstein Foto: Colourbox
- Spørsmålet er ikke om du skal ha vaksinen, men om du skal prioriteres for vaksinen, og da er spørsmålet igjen om du er i en av risikogruppene, sier lege Brynjulf Barexstein Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaksine eller ei, er det store spørsmålet for mange i disse dager. En kvinne skriver inn til Lommelegen.no og lurer på om hun trenger å vaksinere seg når hun sjelden rammes av influensa.

Allmennlege Brynjulf Barexstein gir klart svar:

- Det er nå anbefalt at alle vaksinerer seg mot influensa, så med andre ord bør også du vaksinere deg.

Viruset er helt nytt

- Det at du sjelden har influensa er ikke et poeng i denne sammenhengen i det hele tatt. Dette er et helt nytt virus som ingen har motstandskraft mot.

- Spørsmålet er altså ikke om du skal ha vaksinen, men om du skal prioriteres for vaksinen, og da er spørsmålet igjen om du er i en av risikogruppene, sier Barexstein.

Du må ta vaksinen!

Er du i en riskogruppe?

Sjekk her om du er i en risikogruppe. Helseministeren har nå bestemt at pasienter kan få influensamedisinene Tamiflu og Relenza i apotek uten resept. Et eget skjema og samtale med farmasøyt erstatter resepten.

Hva kan du om svineinfluensa? Ta testen her!

Er du syk og i tvil om du har fått influensa eller bare er forkjølet, kan du sjekke symptomene for de ulike tilstandene her. Det er for øvrig anledning til utvidet bruk av egenmelding som følge av svineinfluensaen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer