Det siste året har Norge og store deler av verden fått oppleve matvarepriser som tidligere var utenkelige.
Særlig prisjusteringen 1. februar satt sinnene i kok, da store deler av dagligvaresortimentet fikk betraktelig høyere hyllepris. Økningen overgikk mer enn ti prosent på flere varer.
Kostbar guacamole
Dersom oppskåret avokado eller guacamole er fast tilbehør til fredagstacoen din, vil prislappen på steinfrukten kunne kjennes litt ekstra godt på lommeboka i tida framover.

Slik sparer du en god del penger på grønnsaker
Det melder blant annet finansnettstedet GOBankingRates, i en artikkel om matvarer som du «ikke lenger har råd til»
Forbrukerne kan sannsynligvis forvente seg en årlig vekst på 6,4 prosent fra 2022 til 2026 på den fettrike frukten, ifølge en forskningsrapport på avokadomarkedet, publisert av franske ReportLinker, som blant annet gjennomfører markedsundersøkelser -og analyser.
Også andre matvarer vil ifølge rapporten bli betydelig dyrere. Kanel, gurkemeie, quinoa og linser er blant matvarene som vil oppleve høyere markedspris i tida framover.
Det er imidlertid avokadoen som topper listen.
Sammensatte grunner
Grunnlaget for den antatte prisøkningen er sammensatt. Finansekspert, Christopher William oppgir til nettstedet at renteøkning er avgjørende.
– Store deler av verdens avokadoforsyning kommer fra Sør-Amerika. Kontinentet kan oppleve stor grad av politisk uro på grunn av renteøkninger. For høye renter kan føre til at kapital forsvinner ut av landene, sier han, og legger til:
- Det går på bekostning av investeringer, svekkelse av valuta, inflasjon og økte lånekostnader. Dette vil potensielt føre til en sterk økonomisk nedgang som påvirker det endelige tilbudet til forbrukerne.
- Bør være forsiktige
På tross av at de foreløpige prognosene også vil påvirke Norge, tviler dagligvareekspert Odd Gisholt på at forbrukervanene vil endres betydelig.

- Veldig mange er villige til å akseptere en noe høyere pris for avokado; rett og slett fordi det er sunt og godt. Jeg tror ikke at forbrukermønsteret vil endres i nevneverdig grad, selv om prisene vil stige, sier han.
- Forbrukere er mer ømfintlig og observante med andre, mer alminnelige varer. Avokado faller ikke under denne kategorien, mener han.

Mango- og avokadosalat
Gisholt er imidlertid tydelig på at importører og dagligvarekjeder bør være forsiktige med å sette for høye priser. Da vil trolig kundene ty til andre produkter, mener han.
- De som tilbyr avokado bør nok være forsiktige med å øke prisene for mye. Da kan potensielt forbruket flate noe ut, og det er mulig at folk vil se seg ut andre sunne alternativer som for eksempel gulrøtter, belyser Gisholt.
- Et nisjeprodukt
En enkelt avokado koster i skrivende stund 29.90 kroner hos Meny. En topakning med mindre avokadoer koster også 29.90, mot 24,90 hos Oda.
Dersom prognosene skulle vise seg å stemme i framtida, kan en måtte punge ut 38 kroner, rundt regnet, for en enkelt avokado kjøpt hos Meny i 2026.
I tillegg til renteøkninger og høy inflasjon i opphavslandene, mener professor ved Norges Handelshøgskole (NHH), Tor W. Andreassen, at den grønne frukten er svært populær hos nordmenn.
Prisene vil derfor presses oppover når avokadoproduksjonen ikke befinner seg i samme takt som etterspørselen.

- Matretter hvor avokado er ingrediens, har blitt stadig mer populært. Mye tyder på at etterspørselen på det norske markedet er sterk. Når etterspørsel og produksjon ikke samsvarer, vil prisene naturligvis stige, forklarer Andreassen.
Han deler samme oppfatning som Gisholt, og plasserer frukten i kategorien «nisjeprodukter.»
- Avokado er på mange måter et nisjeprodukt som for flere er forbeholdt spesifikke anledninger. Folk vil trolig bry seg mer om hvor anvendelig produktet er. Om den er hard eller myk, er nok for mange viktigere enn prislappen.
Unngår mediedekning
Professoren er tydelig på at de underliggende kostnadsøkningene, inkludert importert inflasjon fra opphavslandene, ender hos konsumentene. Han trekker særlig fram lav priselastisitet for nisjeprodukter som en av grunnene.
På grunn av medias omfattende dekning av den nylige, heftige prishopp-debatten, tror Andreassen at dagligvarebransjene vil være aktsomme ved ny prissetting.
- Jeg tror dagligvarekjedene vil tenke taktisk ved nye prisjusteringer. Aktørene vil unngå ytterligere negativ mediedekning, og de vil derfor sannsynligvis holde noe tilbake, avslutter han.
