Bør vaksinere tre ganger flere

Det vaksineres for få allergikere – antallet kan gjerne ganges med tre eller fem, mener eksperter Dagens Medisin har snakket med.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

- Tre til fem ganger så mange allergikere bør vaksineres enn det som er tilfellet i dag, gitt at vi har tilstrekkelig kapasitet på kompetente leger, sier overlege Erik Florvaag til tidsskriftet Dagens Medisin.

Vi vet ikke akkurat hvor mange som allergivaksineres, men ifølge tall fra legemiddelprodusenten ALK-Abelló, som leverer de fleste vaksinene, blir det solgt 400 gresspollen-vaksiner og 450 bjørkepollen-vaksiner.

16.000 i Danmark
Det er lavt i europeisk sammenheng. I Danmark vaksineres 6600 personer mot gresspollen og 4000 mot bjørkepollen. Til sammen behandles omtrent 16.000 dansker med allergivaksinasjon, melder Dagens Medisin.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at vi bør opp i samme forholdsvise vaksinasjon som i Danmark, men trolig kan antallet allergivaksinasjoner tre- til femdobles ut fra behov og nytte, mener overlege i klinisk allergologi, Erik Florvaag, overlege ved Haukeland universitetssykehus.

- Når vi ser på hva som finnes av vitenskapelig dokumentasjon på allergivaksinasjon, synes jeg at det faglige miljøet i Norge henger etter, sier han.

Gunstig for barn
Dagens Medisin har også snakket med barnelege Terje Sandnes ved Astma- og allergiklinikken i Ski. Han legger også vekt på at legene må finne de riktige pasientene.

- Gevinsten er større ved vaksinasjon av barn og unge, men det er viktig at barna er motivert for behandlingen og at de er godt utredet. Mange klarer seg bra med tradisjonell allergimedisin. Hos barn med allergisk rhinitt som ennå ikke har utviklet astma og hvor foreldre eller søsken har astma, er det mye som taler for at vaksinasjon er gunstig, sier han.

Kan gi alvorlige bivirkninger
Denne typen vaksinering kan også gi alvorlige bivirkninger, og det siste halvåret har det norske Legemiddelverket mottatt seks rapporter om alvorlige bivirkninger.

I fjor ble 57 personer i Danmark livstruende syke etter vaksinering mot gresspollenallergi/høysnue. Dette utgjør 1,3 prosent av dem som vaksineres mot timotei (gresspollen). I 2000 ble alvorlige bivirkninger registrert bare hos 0,2 prosent av dem som ble vaksinert.

Mozon.no, 02.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer