Bør vaksinere tre ganger flere

Det vaksineres for få allergikere – antallet kan gjerne ganges med tre eller fem, mener eksperter Dagens Medisin har snakket med.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

- Tre til fem ganger så mange allergikere bør vaksineres enn det som er tilfellet i dag, gitt at vi har tilstrekkelig kapasitet på kompetente leger, sier overlege Erik Florvaag til tidsskriftet Dagens Medisin.

Vi vet ikke akkurat hvor mange som allergivaksineres, men ifølge tall fra legemiddelprodusenten ALK-Abelló, som leverer de fleste vaksinene, blir det solgt 400 gresspollen-vaksiner og 450 bjørkepollen-vaksiner.

16.000 i DanmarkDet er lavt i europeisk sammenheng. I Danmark vaksineres 6600 personer mot gresspollen og 4000 mot bjørkepollen. Til sammen behandles omtrent 16.000 dansker med allergivaksinasjon, melder Dagens Medisin.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at vi bør opp i samme forholdsvise vaksinasjon som i Danmark, men trolig kan antallet allergivaksinasjoner tre- til femdobles ut fra behov og nytte, mener overlege i klinisk allergologi, Erik Florvaag, overlege ved Haukeland universitetssykehus.

- Når vi ser på hva som finnes av vitenskapelig dokumentasjon på allergivaksinasjon, synes jeg at det faglige miljøet i Norge henger etter, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer