Bør vi kvitte oss med 200-kronersgrensen?

ANALYSE: Norske forbrukere er nådeløse mot den 35 år gamle tollgrensen.

OMDISKUTERT: Mange norske forbrukere raser over at de må betale moms for de fleste varer bestilt fra utlandet, som koster mer enn 200 kroner.  Foto: Colourbox/Per Ervland
OMDISKUTERT: Mange norske forbrukere raser over at de må betale moms for de fleste varer bestilt fra utlandet, som koster mer enn 200 kroner. Foto: Colourbox/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang du bestiller en vare fra en utenlandsk nettbutikk som koster mer en to hundrelapper, må du betale norsk moms (bøker er unntatt).

Denne 200-kronersgrensen er det få av DinSides lesere som er glade i. Hver gang vi nevner den her på DinSide, strømmer debattinnleggene inn, de fleste i disfavør av ordningen. På spørsmål om hva våre lesere synes om 200-grensen svarer 97 prosent at den bør heves eller fjernes.

Og det er kanskje ikke så rart. En undersøkelse utført av Opinion for MPX viser at ni av ti nordmenn har handlet på nett det siste året, og ganske sikkert har mange av disse lagt igjen penger i utenlandske nettbutikker. Dermed er det nok mange som har blitt berørt av 200-grensen, og opplevd at kuppet de trodde de hadde gjort, til slutt ble veldig dyrt.

Så mye kan du spare ved å handle her

Ikke uten grunn

Det er selvsagt ikke uten grunn at norske myndigheter ønsker en lav grense på momsfritaket på varer bestilt fra utlandet. En av våre lesere forklarer dette på en ypperlig måte:

- Det er jo en god grunn til at vi har grensen, nemlig at det også skal være mulig å drive norske nettbutikker. Hvis alle de utenlandske butikker slipper 25 prosent merverdiavgift (det gjør de jo når de eksporterer varene sine til et annet land), blir det selvsagt umulig for norske nettbutikker å konkurrere, skriver en anonym debattant.

Norske nettbutikker legger ikke skjul på at tollgrensen gjør dem mer konkurransedyktige. I et intervju med DinSide sier daglig leder i MPX.no, Stian Gabrielsen, at det er en klar fordel for den bransjen de representerer at tollgrensen finnes.

Man skal heller ikke glemme at handel i norske nettbutikker, samt inntektene fra momsen på varer fra utlandet, gir ekstra penger i statskassen.

Les også: Dobbel pris på netthandel

Når varen ikke finnes i Norge

Et av de store irritasjonsmomentene for flere netthandlere, oppstår når de er ute etter et produkt som ikke kan oppdrives i norske butikker. Da hjelper det lite med myndighetenes argument om at 200-grensen gjør norske nettbutikker konkurransedyktige.

- Jeg har ingen grunn til å kjøpe fra utlandet om det finnes her til en grei pris, men hva gjør jeg når det ikke finnes? I lengden blir det fort klønete å måtte reise over grensa titt og ofte for å hente en stakkars pakke på et svensk postkontor, skriver en DinSide-leser under pseudonymet Fudor i et debattinnlegg.

Jeg har selv sett meg nødt til å ty til en utenlandsk nettbutikk for å få tak i en DVD-samleboks, som (i alle fall på bestillingstidspunktet) var umulig å oppdrive i Norge. Poduktet kostet cirka 52 britiske pund (inkl. frakt), som med dagens kurs tilsvarer cirka 480 kroner. Med moms og postens fortollingsgebyr blir prisen på forsendelsen 702 kroner. Altså 46 prosent dyrere enn forespeilet. Og dét for et produkt jeg ikke finner i norske nettbutikker, og som ingen norske butikker taper på at jeg kjøper fra utlandet.

KALKULATOR: Regn ut hvor mye du må betale i toll og moms

Ikke endret på mange år

Et annet viktig argument for å heve tollgrensen, er at den ikke er blitt justert på flere år. Faktisk har grensen vært på 200 kroner siden 1975, ifølge Forbrukerrådet.

To hundrelapper for 35 år siden tilsvarer drøyt 920 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. Derfor er det mange som mener at det er rett og rimelig å øke grensen til en tusenlapp.

Det de fleste ikke tenker på når de argumenterer med at tollgrensen ikke er oppjustert, er at grensen har en helt annen funksjon i dag enn for 35 år siden. I 1975 lå netthandel fjernt inn i fremtiden, og det er ikke før langt ut på 2000-tallet at netthandel har blitt noe nesten alle driver med. En justering av 200-kronersgrensen vil derfor ha mye større negativ betydning for norsk næringsliv i dag enn for en del år siden.

Et argument som kanskje er mer interessant, er at du kan motta varer momsfritt for 1.000 kroner fra utlandet, så lenge det er merket som gave. Hvorfor er ikke denne grensen samkjørt med tollgrensen for kjøp fra utlandet?

Hva mener du om 200-kronersgrensen? (Avsluttet)
Den bør heves(63%) 8465
Den bør fjernes(35%) 4668
Den bør ikke endres(3%) 376
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Liten tro på endring

Drøyt 65.000 mennesker har meldt seg inn i Facebook-gruppen "Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!". Forbrukerombudet har lenge kommet med krav til regjeringen om at 200-kronersgrensen må heves.

Men det ser ikke ut som de mange motstanderne av ordningen får oppfylt sitt krav om endring - i hvert fall ikke med det første. Alle de tre regjeringspartiene uttrykte før valget i fjor at de ikke ønsket å gjøre noen endringer på tollgrensen. Begrunnelsen som ble gitt var hensynet til norske næringsdrivende og deres konkurransevilkår. Det er riktignok enkelte partier på Stortinget som ønsker å endre ordningen - se hvilke her.

I mellomtiden er det bare for oss å diskutere den omstridte ordningen. Bør 200-kronersgrensen opprettholdes, endres eller fjernes? Fortsett debatten i kommentarfeltet under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer