Bør vi kvitte oss med 200-kronersgrensen?

ANALYSE: Norske forbrukere er nådeløse mot den 35 år gamle tollgrensen.

OMDISKUTERT: Mange norske forbrukere raser over at de må betale moms for de fleste varer bestilt fra utlandet, som koster mer enn 200 kroner.  Foto: Colourbox/Per Ervland
OMDISKUTERT: Mange norske forbrukere raser over at de må betale moms for de fleste varer bestilt fra utlandet, som koster mer enn 200 kroner. Foto: Colourbox/Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver gang du bestiller en vare fra en utenlandsk nettbutikk som koster mer en to hundrelapper, må du betale norsk moms (bøker er unntatt).

Denne 200-kronersgrensen er det få av DinSides lesere som er glade i. Hver gang vi nevner den her på DinSide, strømmer debattinnleggene inn, de fleste i disfavør av ordningen. På spørsmål om hva våre lesere synes om 200-grensen svarer 97 prosent at den bør heves eller fjernes.

Og det er kanskje ikke så rart. En undersøkelse utført av Opinion for MPX viser at ni av ti nordmenn har handlet på nett det siste året, og ganske sikkert har mange av disse lagt igjen penger i utenlandske nettbutikker. Dermed er det nok mange som har blitt berørt av 200-grensen, og opplevd at kuppet de trodde de hadde gjort, til slutt ble veldig dyrt.

Så mye kan du spare ved å handle her

Ikke uten grunn

Det er selvsagt ikke uten grunn at norske myndigheter ønsker en lav grense på momsfritaket på varer bestilt fra utlandet. En av våre lesere forklarer dette på en ypperlig måte:

- Det er jo en god grunn til at vi har grensen, nemlig at det også skal være mulig å drive norske nettbutikker. Hvis alle de utenlandske butikker slipper 25 prosent merverdiavgift (det gjør de jo når de eksporterer varene sine til et annet land), blir det selvsagt umulig for norske nettbutikker å konkurrere, skriver en anonym debattant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer