Coronaviruset

Børsfall: Dette skjer med lånet og sparepengene

Både børsen og krona stuper som følge av virusfrykt. Slik vil det påvirke norske bankkunder.

FALL: Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 12 prosent mandag 9. mars. Les saken under for å vite hvordan dette påvirker norske forbrukeres boliglån og sparepenger. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
FALL: Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 12 prosent mandag 9. mars. Les saken under for å vite hvordan dette påvirker norske forbrukeres boliglån og sparepenger. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsfallet på 12 prosent fra start mandag morgen er det største siden 1987. Fallet på Oslo Børs var imidlertid redusert til rundt 8 prosent etter tre kvarters handel.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank sier til Dagens Næringsliv at et prisfall på 11 til 12 prosent er av historiske proporsjoner, og kaller dette et krakk.

Det er både coronavirusets virkning på den internasjonale økonomien og et kraftig fall i oljeprisen som får skylda for børsstupet.

Så, hvordan vil dette påvirke norske forbrukere med boliglån og sparepenger på konto og i fond?

Boliglån og fastrente

I forrige uke skrev Dinside om at Goldman Sachs, en av verdens største investeringsbanker, spår en rekke rentekutt over hele verden, blant annet i Norge. De tror Norges Bank kommer til å kutte styringsrenta allerede på rentemøtet 19. mars, og at det vil komme enda et rentekutt før året er omme.

- Setter Norges Bank ned renta er det en mulighet til å få lavere pris på boliglånet ditt, sa Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside i denne forbindelse.

Både DNB og Nordea har i løpet av de siste dagene satt ned fastrentene sine på boliglån. Nordea reduserte fastrentesatsene med 0,15 prosentpoeng og DNB satte ned fastrenta med 0,10 prosentpoeng for tre, fem og ti år.

- Usikkerheten i markedet knyttet til coronaviruset har gitt grunnlag for å senke fastrentene videre, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea i en pressemelding.

Det er imidlertid noen ting du bør vite før du binder renta, oppsummert i fem punkter:

  1. Hver gang vi sjekker fastrentelån og snakker med ekspertene om dette, påpekes det at det kun er én eneste god grunn til å binde renta, nemlig at økonomien din virkelig ikke vil tåle en renteoppgang, for du vil mest sannsynlig betale mer med fastrente i forhold til flytende rente.
  2. Før du velger fastrentelån, bør du sjekke om du har den laveste flytende renten du kan få, for eksempel via Finansportalen.no, og ta en prat med banken din for å prøve å prute ned renta. Hvis det ikke går, er det bare å bytte bank.
  3. Det er også sånn at du ikke må binde renta på hele lånet ditt, du kan gjøre det på deler av lånet ditt også.
  4. Du kan avslutte fastrenteavtalen før den er ferdig, men da kan banken kreve erstatning for eventuelt tap de får av at du ikke er deres lånekunde lenger, såkalt overkurs.
  5. Det kan gå andre veien også, at du mottar underkurs. Det skjer når renta på nye fastrentelån i banken er høyere enn renten du har avtalt på ditt fastrentelån i banken. Da vil lånet ditt ha ugunstige betingelser for banken, og de vil tjene på at du innfrir fastrentelånet.
OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Sparepenger på konto er sikret

Tom Staavi i Finans Norge understreker at siden finanskrisen har de bygget svært solide banker her til lands.

Det er også slik at ved en eventuell ny krise i finansinstitusjonene, har innskuddskundene, altså de med penger på sparekonto, ekstra beskyttelse gjennom bankenes sikringsfond.

- Dette er en meget robust sikringsordning som garanterer for inntil to millioner kroner i innskudd per person per bank. Bankinnskuddene dine er dermed sikre, sier Staavi til Dinside.no.

- Innskudd i andre europeiske banker er i utgangspunktet sikret med beløp som tilsvarer 100.000 euro. Enkelte av disse deltar også i den norske banksikringsordningen, slik at innskuddene er sikret også der med opptil to millioner for den delen som overstiger beløpet som er sikret i hjemlandet, sier Realfsen i Finansportalen.

Fondssparere: - Ha is i magen

Børsnedgangen kan få noen og enhver til å bekymre seg for sparepengene som er plassert i forskjellige fond, men det er likevel ingen grunn til å forhaste seg med å selge seg ut.

- Ha is i magen. Ikke gjør noen ting. Når man ser at børsen har falt, er det antakeligvis for seint å unngå tapet. Det er ekstremt vanskelig å time markedet, sier Espen Sirnes, førsteamanuensis i finans ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø, til Børsen.

Får du panikk og selger fondene dine nå, kan det være en tabbe, ifølge Sirnes. Da er nemlig sannsynligheten høy for at du selger på bunn.

- Hvis du ikke tåler slik svingninger, skal du ikke være i aksjemarkedet uansett. Skal du ha penger i aksjemarkedet, skal det være langsiktig, og da skal du klare å sitte gjennom korreksjoner, tillegger Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer