Børsuro ga rentepause

Børsuroen er en av grunnene til at Norges Bank holder styringsrenta i ro, men analytikere tror at neste renteøkning kan komme i løpet av våren.

Publisert
Sist oppdatert

Rentemøtet i Norges Bank onsdag valgte å holde styringsrenta i ro på 5,25 prosent.

Les: Renten står på stedet hvil

Det til tross for at prisstigningen økte mer enn ventet i desember i fjor, og at det fortsatt er en sterk vekst i norsk økonomi.

- Når vi tar hensyn til den svake utviklingen ute og uroen i finansmarkedene er det samlet sett nå riktig å holde renten uendret, sier visesentralbanksjef Jarle Bergo.

USA ned tirsdag

Børsnedgang var med på å holde renten stabil - denne gang. Montasje: Per Ervland
Børsnedgang var med på å holde renten stabil - denne gang. Montasje: Per Ervland Vis mer


Styret i Norges Bank peker på at utviklingen i USA har vært svakere enn ventet, og at den amerikanske sentralbanken tirsdag satte ned styringsrenta markant med 0,75 prosentpoeng. Det norske rentevedtaket bygger også på at forventningene til styringsrentene ute er blitt betydelig lavere de siste ukene.

Samtidig er det utsikter til svakere vekst i verdensøkonomien, og aksjekursene har falt. Også boligprisene er viktige for renta, og de har gått ned både i Norge og internasjonalt.

I sin siste pengepolitiske rapport som sentralbanksjef Svein Gjedrem presenterte i høst er strategien at styringsrenta skal ligge i intervallet mellom 4,75 og 5,75 prosent i perioden fram til neste rapport som legges fram i mars.

Lønnsoppgjøret

Vedtaket onsdag om å holde renta i ro er i tråd med det samtlige økonomer hadde spådd på forhånd.

- Dette var som ventet, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets i sin markedsanalyse.

Han står fortsatt på at Norges Bank holder styringsrenta uendret gjennom hele vinteren, men at den blir satt opp med 0,25 prosentpoeng i juni, i etterkant av vårens lønnsoppgjør.

Les: Hvor mye kan du kreve i lønn i år, uten at vinningen går opp i spinningen?

Han får støtte fra seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets.

- Vi forventer en renteøkning senere på våren, blant annet fordi vi tror prisstigningen vil øke i vinter, sier han.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener derimot at det ikke kommer flere renteøkninger, men at det heller går mot en rentenedgang til høsten.

- På lengre sikt, det vil si en gang etter sommeren, tror vi effektene fra den internasjonale uroen vil ha fått så sterk effekt på norsk økonomi at Norges Bank kutter renten med 0,25 prosent, skriver Mork i sin analyse.

Han er nå i tenkeboksen om hvorvidt han skal tro på to kutt i andre halvår, men har ennå ikke trukket noen konklusjon.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer