Bort med utdatert legeordning

Lei av å lete etter egenandelkortet når du skal til legen? Her får du en gladmelding.

AUTOMATISK: Du trenger ikke lenger levere egenandelskort for å få frikort.Fra 1. juni i 2010 ble frikort automatisk sendt i posten til alle som har har krav på det. Foto: Kim Jansson
AUTOMATISK: Du trenger ikke lenger levere egenandelskort for å få frikort.Fra 1. juni i 2010 ble frikort automatisk sendt i posten til alle som har har krav på det. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Egenandelsordningen skal endelig fornyes og gjøres svært mye enklere.

Dagens ordning innebærer at du må føre opp alle egenandeler på et eget kort. Når du har nådd egenandelstaket, må du selv sende inn egenandelskortet til Nav for å få tilsendt et frikort.

Frikortet skal deretter vises frem, slik at du slipper å betale egenandel for helseutgifter, som for eksempel konsultasjon med fastlege.

Automatisk ordning

Den nye ordningen vil bli automatisert, slik at dine egenandelsutgifter blir registrert i et datasystem. Når taket for egenandelen er nådd, vil du automatisk få tilsendt frikort til folkeregistrert adresse.

- Automatisk frikortløsning vil sikre at alle med rett til frikort får oppfylt rettigheten sin. Det gjelder også dem som ikke klarer å følge opp ordningen i dag, og de som ikke har kjennskap til ordningen eller av ulike grunner ikke benytter seg av den, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider.

Enkelte apoteker i Oslo-området har ennå ikke mottatt nye egenandelskort fra Nav, flere måneder etter at de skulle mottatt dem.

Det betyr at kundene må spare på kvitteringene, for så å fylle ut egenandelsskjemaene når disse kommer. Hadde det nye systemet allerede vært implementert, ville dette ikke vært et problem.

LES OGSÅ: Gå gratis til legen

Innføres i 2010

Men for all del, ikke kast egenandelskortet ditt ennå. Det er fremdeles et stykke igjen før den nye og mer effektive løsningen er på plass.

- Målet er at en nasjonal automatisk frikortordning skal innføres i løpet av 2010. Endelig innføringsdato fastsettes i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, sier seniorrådgiver Karin Yan Kallevik i Helsedirektoratet.

FRIKORT

 • I 2008 ble der utstedt 879.000 frikort over ordningen med egenandelstak 1
 • Dette er en nedgang på 2,7 prosent fra året før.
 • Ifølge helsedirektoratet henger nedgangen sammen med at egenandelstaket ble oppjustert til 1.740 kroner fra januar 2008, mens satsene for egenandeler stort sett er uendret.

 • Selv etter at den automatiske ordningen er innført, vil det ta litt tid før egenandelskortene går ut av sirkulasjon.

  - Målet med den nye ordningen er at egenandelskortet utgår. I så fall skjer dette først når ordningen er godt etablert. Det blir viktig å ta vare på egenandelskortet for egen kontroll i innføringsfasen, sier Kallevik til DinSide.

  LES OGSÅ: Så lett dumper du fastlegen!

  Tromsø først ut

  Første kommune som får testet ut den nye løsningen er Tromsø. Piloteringen skulle egentlig starte i løpet av første halvdel i år, men kommunen har fått beskjed om at testingen er utsatt til juridiske retningslinjer er på plass. Det opplyser Tromsø kommunes servicekontor til DinSide.

  Når testperioden i Tromsø endelig kommer på beina, skal denne danne grunnlag for hvordan prosjektet skal gjennomføres nasjonalt i løpet av neste år.

  Kan bli utfordrende for de svakeste

  Den norske legeforening støtter tiltaket om forenklet frikortordning.

  – Legeforeningen er positiv til en forenkling for pasientene som dermed vil slippe å samle på kvitteringer og fremsette krav om frikort, sier president Torunn Janbu til Tidsskrift for Den norske legeforening.

  Hun er likevel skeptisk til om den nye løsningen vil være et steg fremover for alle grupper som er avhengige av frikort.

  - Vi ser det som en utfordring at den personlige kontakten med NAV-kontoret her kan fjernes. Dette kan få konsekvenser for de svakeste gruppene, som verken kan nyttegjøre seg av telefon- eller internetthenvendelser, sier Janbu.

  Les svarene fra nettmøtet: Går du glipp av tusenvis av kroner?

  - En lettelse

  Interesseorganisasjoner som Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er svært positive til automatiske frikort.

  LHL mener en ny løsning vil være en lettelse for mange mennesker.

  - En automatisk frikortordning vil bety en stor lettelse for brukere av helsetjenester. Det vil også på en bedre måte enn i dag kunne sikre at alle som har rettigheter får frikort - også de som ikke selv kjenner rettighetene sine godt nok eller greier å følge dem opp, melder organisasjonen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer