Borte fra jobben?

I Sverige blir de trukket i lønn den første dagen.

En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert.  Foto: colourbox.com
En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykefraværet i Norge og Sverige er høyt sammenlignet med andre europeiske land, og virkemidlene for å motvirke fraværet blir stadig diskutert.

I Sverige gir myndighetene arbeidsgiverne regningen for sykefraværet i landet, og arbeidstakerne blir også "straffet" i form av karensdager. I Sverige er det nemlig slik at du blir trukket i lønn den første dagen i hver sykeperiode. Totalt kan du bli trukket ti dager i lønn per år, den ellevte regnes ikke som karensdag, og du får lønn/sykepenger fra dag én. Det betyr at om du bare trenger én dag for å holde sengen og bli kvitt en forkjølelse, blir du trukket i lønn hver gang det skjer.

Karensdag er egentlig navnet på en eller flere dager som må løpe før du har en rettighet og kan også kalles ventedag. I Norge brukes karensdager blant annet i forhold til krav på arbeidsledighetstrygd, arbeidsløse må vente i tre døgn før de kan motta trygd.

Også i Norge har bruk av karensdag i forhold til egenmelding vært diskutert. De borgerlige partiene i Norge mente det ville føre til lavere sykefravær dersom arbeidstakere selv tapte på å bli hjemme en dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer