Borte fra jobben?

I Sverige blir de trukket i lønn den første dagen.

En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert. Foto: colourbox.com
En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykefraværet i Norge og Sverige er høyt sammenlignet med andre europeiske land, og virkemidlene for å motvirke fraværet blir stadig diskutert.

I Sverige gir myndighetene arbeidsgiverne regningen for sykefraværet i landet, og arbeidstakerne blir også "straffet" i form av karensdager. I Sverige er det nemlig slik at du blir trukket i lønn den første dagen i hver sykeperiode. Totalt kan du bli trukket ti dager i lønn per år, den ellevte regnes ikke som karensdag, og du får lønn/sykepenger fra dag én. Det betyr at om du bare trenger én dag for å holde sengen og bli kvitt en forkjølelse, blir du trukket i lønn hver gang det skjer.

Karensdag er egentlig navnet på en eller flere dager som må løpe før du har en rettighet og kan også kalles ventedag. I Norge brukes karensdager blant annet i forhold til krav på arbeidsledighetstrygd, arbeidsløse må vente i tre døgn før de kan motta trygd.

Hva mener du?

Er innføring av karensdag en god idé? (Avsluttet)
Ja, det vil føre til mindre skulk.(43%)
Nei, det vil gjøre at folk blir lengre borte.(43%)
Vet ikke, men det kunne vært et interessant eksperiment.(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Også i Norge har bruk av karensdag i forhold til egenmelding vært diskutert. De borgerlige partiene i Norge mente det ville føre til lavere sykefravær dersom arbeidstakere selv tapte på å bli hjemme en dag.

- Tror ikke nordmenn er sykere enn andre

Sykefraværet øker

- Norge har den mest sjenerøse sykelønnen i verden, med 100 prosent trygd fra første dag. Fra 1995 til i dag har sykefraværet økt fra to prosent til syv prosent, også det er høyest i verden, har Kjetil Storesletten, professor i samfunnsøkonomi, tidligere uttalt til Bergens Tidene.

Til tross for dette ønsker ikke den sittende regjeringen å innføre karensdager i forhold til sykdom. De holder fast ved at avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) er veien å gå.

Når en arbeidsplass signerer en samarbeidsavtale med NAV, blir de en IA-virksomhet. IA-avtalens hovedmål er å gi plass til alle som kan og vil arbeide, men gir i praksis andre regler for sykefravær for personer som allerede er i arbeid.

Bekymret over norsk trygdesystem

Reglene i Norge

For arbeidstakere i Norge er hovedregelen at egenmelding kan brukes i opptil tre kalenderdager fire ganger i løpet av en tolvmåneders-periode. Men hvis bedriften du jobber i, er en IA-virksomhet, kan du bruke egenmelding i tilsammen 24 kalenderdager i løpet av en tolvmåneders-periode. Det innebærer at egenmelding for eksempel kan benyttes for 24 enkeltdager, men egenmelding kan maksimalt benyttes i åtte dager per fraværstilfelle.

Er du syk utover egenmeldingsdagene, må du kontakte lege og få en sykemelding.

Akseptable årsaker til sykemelding

Helt til slutt kan vi fortelle at Opinion i 2007 utførte en undersøkelse på vegne av nordisk ministerråd for å kartlegge folks holdninger til sykemelding. De årsakene som nordmenn synes var mest akseptable, var:

 • Hvis man har nære familiemedlemmer som behøver ens støtte/omsorg
 • Hvis man blir mobbet på arbeidsplassen
 • Hvis man har vanskeligheter i forbindelse med samlivsbrudd
 • Svært få synes det er akseptabelt at man sykemelder seg hvis man har
  drukket mye alkohol kvelden før, og få synes også det er akseptabelt at man sykemelder seg hvis man har fått for lite søvn.

  (Kilder: Regjeringen.no, NAV, BT, Wikipedia, SSB, Opinion)

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer