Borte fra jobben?

I Sverige blir de trukket i lønn den første dagen.

En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert.  Foto: colourbox.com
En dag hjemme fra jobben er en dag mindre i lønn - i Sverige. Ordningen er omdiskutert. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykefraværet i Norge og Sverige er høyt sammenlignet med andre europeiske land, og virkemidlene for å motvirke fraværet blir stadig diskutert.

I Sverige gir myndighetene arbeidsgiverne regningen for sykefraværet i landet, og arbeidstakerne blir også "straffet" i form av karensdager. I Sverige er det nemlig slik at du blir trukket i lønn den første dagen i hver sykeperiode. Totalt kan du bli trukket ti dager i lønn per år, den ellevte regnes ikke som karensdag, og du får lønn/sykepenger fra dag én. Det betyr at om du bare trenger én dag for å holde sengen og bli kvitt en forkjølelse, blir du trukket i lønn hver gang det skjer.

Karensdag er egentlig navnet på en eller flere dager som må løpe før du har en rettighet og kan også kalles ventedag. I Norge brukes karensdager blant annet i forhold til krav på arbeidsledighetstrygd, arbeidsløse må vente i tre døgn før de kan motta trygd.

Også i Norge har bruk av karensdag i forhold til egenmelding vært diskutert. De borgerlige partiene i Norge mente det ville føre til lavere sykefravær dersom arbeidstakere selv tapte på å bli hjemme en dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.